МЕПСО: Недостигот од електрична енергија не се покрива од увоз

Од:

Недостигот од електрична енергија настанат поради исклучувањето на РЕК Битола, причинет од дефект во трафостаницата на МЕПСО, во целост се покрива од домашно производство. Електричната енергија за потребите на системот ја обезбедува и плаќа МЕПСО преку системски услуги кои се предвидени за вакви ситуации, соопшти АД МЕПСО.

За покривање на недостигот од електрична енергија, како што се наведува, не е увезен ниту еден мегаватчас електрична енергија. Од МЕПСО посочуваат дека ова нема да има никакви финансиски импликации врз цената на електрична енергија што ја плаќаат граѓаните.

Од МЕПСО информираат дека денеска поради дефект на елемент од високонапонска опрема во трансформаторската станица „Битола 2“ регистрирана е безнапонска состојба во 14:17 часот. Од тие причини, како што се наведува, автоматски делувала релејната заштита на трансформаторската станица и го исклучила РЕК Битола.

– По брзата реакција екипите на МЕПСО успеаја во 14:43 часот да создадат услови за повторно вклучување на преносната мрежа на „РЕК Битола“ најголемиот производствен капацитет на електрична енергија. АД МЕПСО, во моментов, врши модернизација на високонапонската опрема во ТС „Битола 2“, електроенергетски јазол на кој е приклучен битолскиот рударско-енергетски комбинат, со што во иднина на минимум ќе се сведат ризиците од испади и дефекти, се вели во соопштението од АД МЕПСО.

Би можело да ве интересира

Бислимоски: Можно намалување на сегашните, поскапени цени на електрична енергија во април следната година

Ана Ололовска

Без струја утре дел од Зелениково и Студеничани

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ: Ставање на хармоникаш на чело на РЕК е гума за спасување за Ковачевски

Разрешни директорите на РЕК Битола и на РЕК Осломеј

Катерина Павлова-Николовска

ЕСМ: Набавка на првите 90 илјади тони јаглен за РЕК Битола, отворен повик во текот на целата грејна сезона за останатите

Ана Ололовска

Битиќи: Будно ја следиме состојбата со електрична енергија и ако е потребно ќе интервенираме

Ана Ололовска