Манифестација „Органска трпеза“ во Куманово

Од:

Производители, компании, земјоделци од државава и од Србија, Бугарија, Ерменија, Хрватска и Словенија, денеска ги изложија своите производи на Меѓународниот саем на органска и традиционална храна „Органска трпеза“ што се одржа во спортската сала во Куманово, во организација на Здружението на развој на земјоделството, заштита на животна средина преку истражување, едукација и одржување на биодиверзитетот „Живот“. Манифестацијата има за цел промоција на органското производство.

Министерот за земјоделство, водостопанство и шумарство, Трајан Димковски на отворањето на саемот истакна дека ова манифестација претставува склоп на активности кои ја поврзуваат нашата традиција со трендовите на светските пазари.

– Во соработка со Владата и надлежните министерства и институции посветено работиме на поддршка на производителите и бизнисите кои интензивно вложуваат во развојот на органското производство во државата. Поддршката преку директните плаќања кај органските производители е зголемена од 50 до 100 проценти од поддршката кај конвенционалните земјоделски производители. Во финална фаза е и подоготвка на мерката за сертификација на региони, а до до крајот на годинава ќе се објави и мерката за поддршка на отварање на органски продавници, рече министерот Димковски.

Тој најави дека Владата и Министерството ќе го стимулираат развојот на овој сектор со постоечките и нови мерки.

Посочи дека ќе се работи и на промоција на подигање на свеста кај населението за бенефитите од органското производство.

Стефан Томажан, заменик шеф на мисија во амбасадата на Швајцарија, рече дека ова е добар настан со кој се прославува богатството на вкусовите.

-Производителите на органските производи преставиваат важна алка во синџирот на производството. Швајцарија од почетокот е вклучена во поддршката на органското производството и ќе продолжиме со поддршката, рече Тоамжан.

Претседателката на Советот на Општина Куманово, Атина Мургашанска рече дека со вакви манифестации Куманово се вбројува во подрачја каде се произведува органска храна.

-Од наредната година посакувам да излеземе со сертифицирани и брендирани производи кои ќе го носат знакот на Куманово и овој регион, рече Мургашанска.

Претседателката на здружението, Благица Цветковиќ, истакна дека оваа манифестација е замислена како изложбен простор каде можат да се видат органски производи, на едно место да се соберат производителите и на органски производи и на традиционалната храна.

Производителите се надеваат дека манифестацијата ќе придонесе да се зголеми интересот кај граѓаните за користење на органски производи, но и дека претставува убава можност на која се запознаваат меѓусебе, разменуваат искуства и идеи за понатамошно ширење на производството.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Прентовиќ: Искористеноста на ИПАРД помошта достигнува 50 отсто

Ана Ололовска

Бабовски: На располагање нови средства за поддршка на рибарството и аквакултурата

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Николовски: Во последните две години обезбедивме вистинска грижа за земјоделците, го развиваме земјоделството како клучна стопанска гранка

Ана Ололовска

Димковски: Лозарите да не потпаѓаат на партиски притисоци

Ана Ололовска

Оризари од Кочанско го блокираа патот кон Штип, бараат субвенции за предадената арпа

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Димковски: Секогаш сме тука за лозарите

Ана Ололовска