Макпетрол: РКЕ не сака да се откаже од дополнителни зафаќања кај акцизата во корист на потрошувачите

Од:

Согласно нашите пресметки, за наредната недела очекувавме цени пониски за 0,5 денари по литар кај сите деривати, од објавените во одлуката од страна на Регулаторната комисија на Република Северна Македонија, велат од Макпетрол АД, преку сопштение.

„Веднаш ја уочивме разликата, која не произлегува од движењето на цените на нафтените деривати на светските берзи во изминатиов период, туку во основа разликите произлегуваат од механизмот на заокружување со малопродажните цени на нафтените деривати, во новата одлука и правилникот на РКЕ. Да појасниме, во услови кога слободно беа формирани цените, ова заокружување како во позитивна така и во негативна насока се случуваше кај трговската маржа. Но во случај кога повторно РКЕ ја формира и одредува цената на нафтените деривати заокружувањето повторно се пресметува, додава кај акцизата но само во позитивен правец.

Се поставува прашањето кој стравуваше од механизмот на слободно формирање на цени? Кој и зошто ја наметнуваше тезата во јавноста дека цените во услови на слободно формирање ќе дивеат? Нам како трговци, одговорот ни е јасен. Во овој случај ,очигледно РКЕ по налог или во соработка со Министерството за финансии, не сака да се откаже од дополнителни зафаќања кај акцизата, за сметка и во корист на потрошувачите и компаниите во земјава.“ е појаснето во соопштението на компанијата.

Би можело да ве интересира

Горивата поевтинуваат за половина до 1,5 денар по литар

Ана Ололовска

ЕУ регулатива за намалување на емисијата на CO2 од патничките автомобили

Ана Ололовска

Само еден процент од возилата на патиштата во Европа во 2018 година биле електрични

Ана Ололовска

Бензините поевтини до денар ипол, дизелот поскап за половина денар

Ана Ололовска

Макпeтрол: Јавното здравје е заедничка одговорност

Ландов

Утврдена највисока трговска маржа за аргуми, ќе важи до крајот на вонредната состојба

А1он