Локален економско-социјален совет во Штип со помош на УСАИД

Од:

Со поддршка од проектот Младинска мрежа за стекнување вештини за вработување (Мрежа ЈЕС) на УСАИД денеска во општина Штип ќе се основа локален економско-социјален совет (ЛЕСС).

Советот ќе служи како советодавно тело за прашања како што се вработувањето на младите и врската помеѓу потребите на пазарот на трудот што ги дефинираат работодавачите и вештините кои младите ги имаат развиено во текот на нивното формално образование.

Штип е трета од шесте општини со кои Мрежата ЈЕС на УСАИД соработува со цел да се создадат локални економско-социјални совети. Советите ќе бидат клучни во отпочнувањето и одржувањето на дијалог меѓу приватниот и јавниот сектор помеѓу сите засегнати страни во заедницата кои се заинтересирани за локалните економски активности и прашањата поврзани со вработувањето на младите.

Освен претставници од општината, членовите на ЛЕСС ќе вклучат и претставници од работодавачите, работниците, граѓанскиот сектор, образованието и агенциите за вработување.

Мрежата ЈЕС на УСАИД ќе му помогне на ЛЕСС да ги развие своите капацитети за да се вклучи во продуктивна дебата и консултации, а притоа ќе ги дефинира локално релевантните совети и предлози до Општината во врска со социјалните и економски промени кои треба да се разгледаат и спроведат.

Би можело да ве интересира

Штипските епидемиолози зедоа 130 контролни брисеви од текстилните работници и нивните семејства

А1он

Коронавирусот влезе во уште една штипска конфекција

Ана Ололовска

Штип: 29 новозаразени и ниту еден оздравен од Ковид-19 во изминатите 24 часа

А1он

Пожар во стан во центарот на Штип, сопственикот со тешки изгореници

Ана Ололовска

Бочварски: Во Штип го имаме третиот бран на Ковид-19 којшто го зголемува бројот на новозаразени

Ана Ололовска

Штип, после Скопје, со најмногу заразени од коронавирусот

А1он

Leave a Comment

3 × 4 =