Лани за 6,5 процени пониска просечната цена на становите

Од:

Просечната цена на метар кваратен станбена површина во 2016 година изнесувала 43.091 денар, што е за 6,5 проценти помалку во однос на 2015 година, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во Скопје лани просечната цена на метар квадратен станбена површина е 50.829 денари, за 3,9 проценти помалку во споредба со 2015 година, а во останатите населени места во државата таа изнесуваше 32.721 денари, или за 1,6 проценти помалку во однос на 2015 година.

Во второто во однос на првото полугодие во минатата година просечната цена на метар квадратен станбена површина е намалена за 5,9 проценти, а во Скопје намалувањето изнесува 3,8 проценти.

Наведените просечни цени на метар квадратен станбена површина се без Данок на додадена вредност.

Би можело да ве интересира

Почнува примената на новиот Правилник и Закон за урбанистичко планирање

Ана Ололовска

Ќе се менува постапката за изборот на надзорот на градбите за да се спречи спрегата со градежните фирми

Ана Ололовска

Дом за 312 семејства во досега најголемата социјална зграда

Ана Ололовска

Бочварски: Реализацијата на капиталните инвестиции продолжува со сериозна динамика

Ана Ололовска

Секој петти стан во Скопје е под хипотека

А1он

ВИДЕО: Општина Бутел ќе добие социјална зграда со 312 станови и нова поликлиника, најави Спасовски

Ана Ололовска