Лани над 40 отсто од потребите за енергија сме ги обезбедиле од домашни извори

Од:

Во текот на минатата 2019 година 40,1 отсто од вкупните потреби на енергија во Македонија се покриени од домашно производство, објави Државниот завод за статистика.

dobivaj vesti na viber

Според податоците на ДЗС, вкупното бруто-примарно производство на енергија во 2019 година изнесува 1.128.759 toe (еквивалент на енергија на тон од нафта) или 40,1 отсто од вкупно потребната енергија која изнесувала 2.814.316 toe.

Лани најголеми потрошувачи на енергија биле сообраќајот со 39,3 отсто, домаќинствата со 23,8 и индустријата со 22,4 отсто од расположливата финална потрошувачка.

Би можело да ве интересира

Македонија влегува во енергетска криза порачува Делегацијата на германското стопанство

Катерина Павлова-Николовска

Владата прогласи кризна состојба во енергетскиот сектор во траење од 30 дена

Ана Ололовска

Еврокомесар предупредува дека енергетската сиромаштија во Европа може да се зголеми

Ана Ололовска

Вашингтон пост: Поради што се зголемуваат цените на енергијата во Европа?

Ана Ололовска

До 2024 година над 50 отсто од енергијата од обновливи извори

Ана Ололовска

ИЕА: Историско ниско ниво на побарувачка за енергија

Ана Ололовска