КСС: Прифатлив моделот за предвремено пензионирање, старосната граница за пензионирање од три до пет години

Од:

За Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) е прифатлив моделот за предвремено пензионирање, но предлага старосната граница за пензионирање да биде од минимум три до пет години односно од 59 до 61 година за мажи и од 57 до 59 години за жени.

– Доколку работниците предвремено одат во пензија, процентот ќе им биде намален поради годините од предвремено пензионирање, според процентот на годините стаж, но штом ја исполнат старосната граница пензионерите да си ја добијат пензијата во полн износ, исто како да ја исполниле старосната граница од 64, односно 62 години, предлагаат од КСС.

Синдикатот бара да се изнајде и начин за да бидат обештетени оние работници кои ја изгубиле работата по било кој основ, бидејќи, како што посочува КСС, тоа се луѓе кои немаат никакви финансиски приливи и не можат да ги платат режиските трошоци.

Би можело да ве интересира

КСС со писмо до пратениците бара правична распределба на буџетските средства во делот на платите

Ана Ололовска

Шахпаска: Создаваме систем, кој обезбедува навремена исплата и сигурен раст на пензиите

А1он

Возрасните лица од Кисела Вода кои не можат да се грижат за себе ќе може да се пријават за да добијат неговател

А1он

Синдикат на Македонска пошта: Да се преиспита одлуката за оглас за 31 вработување во Пошта на РСМ

Ана Ололовска

КСС: Пратениците да ги отфрлат измените на Законот за работни односи

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Заев: Владата континуирано ги подобрува условите за достоинствено живеење на пензионерите

Ана Ололовска