Крешник Бектеши – министер за економија

Од:

Новиот министер за економија Крешник Бектеши има завршено високо образование Применети уметности и науки претприемништво и развој на бизнис на Рочестер институтот на технологија во Њујорк, каде во 2008 година се стекнува и со звање бачелор на науки Применети уметнсти и науки (Менаџмент и бизнис администрација).

dobivaj vesti na viber

Како што се наведува во биографијата испратена со предлог-составот за влада во 2012 година магистрира на Универзитетот Шефилд во Солун на Менаџмент и стратегија – Логистика и менаџирање на ланец на набавки.

Работел во Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извоз на Република Македонија, а бил економски промотор во Швајцарија во периодот од јули 2016 до јануари 2017 година.

Бил економски промотор и во Белгија, во периодот од април 2011 до јули 2016 година.

Совршено зборува англиски, албански и македонски јазик, а има добро познавање на турски и другите јазици од регионот.

Би можело да ве интересира

Бектеши: Се замрзнува маржата на огревно дрво и пелети за огрев на 10%

Ана Ололовска

Бектеши: Забранет извозот на огревно дрво, пелети и пченица и брашно

Горан Наумовски

Бектеши: Се замрзнува маржата на лебот, шеќерот и зејтинот на 5%, а на брашното, макарони, ориз, кравјо млеко и јајца на 10% во трговија на големо и мало

Ана Ололовска

Битиќи и Лорковски: С. Македонија останува посветена на европскиот план за диверзификација и праведна транзиција од фосилни кон обновливи извори на енергија

Ана Ололовска

Бектеши: Сите трговци во туристичките места ќе можат да работат во недела и на празници, работниците ќе добијат 100% поголема дневница

Ана Ололовска

Битиќи од Кралството Данска: Јакнењето на вредносните ланци во регионот носи компетитивна предност за нашите земји

Ана Ололовска