Ковачевски: Владата навремено интервенира за непречено снабдување со електрична енергија

Од:

Премиерот Димитар Ковачевски на денешната прес-конференција, одговарајќи на новинарско прашање, изјави дека Владата подолго време, уште со почнувањето на енергетската криза во последниот квартал минатата година, презеде антикризни мерки во делот на електричната енергија, намалување на ДДВ-то за електричната енергија, зголемување на производството на електрична енергија во државните капацитети.

„За оваа година производството е проектирано да биде 25 % поголемо во однос на минатата година и тоа се капацитети со кои располага Северна Македонија. Тоа се РЕК ‘Битола’, ‘Осломеј’, ТЕЦ ‘Неготино’, централата во рамките на ЕСМ и хидропотенцијалите, хидроелектраните со кои располага државата и обновливите извори на енергија“, рече Ковачевски.

Тој истакна дека неосновани се обвинувањата оти се задоцнети мерките и тоа, како што рече, токму од политички естаблишмент, кој повеќе од половина време за време на независноста на државата бил на функција и нема ниту една инвестиција во електроенергетскиот сектор.

Премиерот Ковачевски информира дека за 25 проценти е зголемен планот за производство на државните капацитети и државата интервенира со финансиски средства заради набавка на суровини за производство на електрична енергија поради зголемувањето на цената на јагленот, која беше 43 евра за тон, а сега е до 93 евра.

„ЕСМ ги снабдува сите потреби без увоз на домашниот регулиран пазар, тоа значи за сите домаќинства и за сите мали потрошувачи. Седумдесет и две илјади компании во државата, кои се мали потрошувачи, се снабдуваат на регулираниот пазар, каде што електричната енергија е субвенционирана од страна на државата во износ од 80 %“, одговори Ковачевски.

Тој додаде дека по разговорите со стопанските комори, ќе бидат овозможени дополнителни количини електрична енергија, кои ќе бидат под пазарните цени што важат на берзата. На компаниите со прогласувањето на кризната состојбата ќе им биде овозможено електрична енергија од обновливи извори на енергија, како и претходниот пат да биде наменета не за регулираниот пазар туку за компаниите на отворениот пазар, со што ќе добијат електрична енергија, која е под пазарната цена.

„Второто барање беше да се стави во функција гасната централа ТЕ-ТО во Скопје. Таа е во приватна сопственост и Министерството за економија веќе разговара со сопствениците на ТЕ-ТО да биде ставена во функција, при што преговорите се водат да биде ставена во функција и, второ, цената по која ќе биде преземена електричната енергија со цел да може да се добие електрична енергија која е под берзанските цени што во моментот владеат“, објасни Ковачевски, кој додаде дека и денешната претстојна посета на Бугарија е за обезбедување непречено функционирање на меѓународниот проток на електрична енергија преку овој сосед и за обезбедување недостатоци на електрична енергија доколку се појават во текот на зимата.

Тоа што Владата го прави е сè со цел да имаме непречено снабдување со електрична енергија и да обезбедиме цени што ќе бидат оптимални за македонското стопанство. Јас сум во дневна комуникација и со претседателот на Стопанска комора и со претседателот на Сојузот на стопанските комори и со дел од компаниите сè со цел ова да го надминеме. Ова не е предизвик само за нашата земја, предизвик е за сите земји во регионот, сите се соочуваат со овој проблем. Веќе имаме една земја во соседството што од 5 до 9 часа дневно има рестрикции на електрична енергија. Затоа што во регионот производствените капацитети со кои располагаат државите што произлегоа од поранешна Југославија се од тоа време. Сите капацитети се стари по 40 и повеќе години. Сите инженери во ЕСМ се ангажирани да се обезбеди нивно непречено работење. Веќе се комплетира и пуштањето на третиот блок на РЕК ‘Битола’“, одговори Ковачевски на прашањето поврзано со енергетската криза и обезбедувањето непречено снабдување со електрична енергија.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: 100 отсто ги покриваме потребите за електрична енергија за домаќинствата

Ковачевски: Стратешки го зголемуваме домашното производство на храна и струја

Ковачевски – Вучевиќ: Ќе продолжи продлабочувањето на односите меѓу Северна Македонија и Србија

(ВИДЕО) Ковачевски: Членството во ЕУ е национален интерес, сите да бидеме одговорни за иднината на нашата земја

(ВИДЕО) Ковачевски: Новите инвестиции и работни места се потврда за успешните економски политики

Безбедносните служби одлучуваат дали Џамбаски ќе го слави Гоце Делчев во Македонија или ќе остане на граница

Кристијан Ландов