Премиерот Ковачевски: Во петок започнува дијалог за зголемување на пензиите

Од:

„Минималната плата ја постигнавме низ дијалог со сите заинтересирани страни, во дијалогот беа вклучени синдикатите и работодавците, а беа консултирани и стопанските комори. На ист начин ќе биде направена и новата методологија за пензиите која што ќе биде резултат на дијалог со здружението на пензионерите, односно на асоцијација на пензионерите. Тој дијалог ќе започне во петок оваа недела“, истакна премиерот Димитар Ковачевски во изјава за медиумите.

Премиерот Ковачевски посочи дека министерката за труд и социјална политика, Јована Тренчевска веќе го има свикано првиот состанок на кој ќе разговараат асоцијациите на пензионерите заедно со економските ресори во Владата. Дијалогот ќе биде фокусиран на дефинирање методологија која треба да овозможи одржливо зголемување на пензиите во наредните години внимавајќи притоа на одржливоста на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување.

Премиерот Ковачевски истакна дека, во година на економска криза предизвикана од енергетската европска криза, Владата веќе прави анализи за дополнителна финансиска помош за пензионерите.

Би можело да ве интересира

Влада: Исплата на пензиите од 28 јуни

А1он

МТСП: В понеделник почнува исплатата на мајските пензии, со дополнителни 1000 денари финансиска поддршка

Ана Ололовска

Тренчевска: Пензиите ќе продолжат да се исплаќаат предвремено на крајот од месецот, грижата за пензионерите е наш приоритет

А1он

Тасевска: Од утре исплата на мартовските пензии, со дополнителни 1000 денари финансиска поддршка за пензионерите

Мартовските пензии со дополнителните 1.000 денари ќе почнат да се исплаќаат од 29 март

Ана Ололовска

Мартовските пензии со дополнителните 1000 денари ќе почнат да се исплаќаат од 29 март

А1он