Ќурчиевски: И покрај енергетската транзиција никој во РЕК Битола нема да остане без работа

Од:

РЕК Битола нема намера да ја намали динамиката на работа и покрај предвидената енергетска транзиција на комбинатот и замената на јагленот како погонско гориво со обновливи извори на енергија, потврди денеска генералниот директор на комбинатот Златко Ќурчиевски.

-Самата постапка на купување на механизација во овој обем каков што соопштивме денеска и предвиденото купување циклична механизација следната година се доволен показател дека РЕК воопшто нема да ја намали динамиката на својата работа. Покрај тоа, со изградбата на гасната централа, со изградбата на фотонапонските панели исто така ќе биде потребна дополнителна работна рака, рече Ќурчиевски во одговор на прашање на денешната прес-конференција во Владата.

Тие работници коишто ќе останат без работен ангажман со затворањето на првиот блок, додаде, секако дека ќе најдат свој работен ангажман после изградбата на когенеративната гасна централа и фотонапонските панели.

-Во секој случај нема никаков страв дека кој било вработен, освен по природен пат, ќе биде надвор од кругот на РЕК Битола, потенцира Ќурчиевски.

Би можело да ве интересира

ЕСМ: Политичките партии да не не инволвираат во дневно-политичките пресметки

Ана Ололовска

Ковачевски: Очекуваме во наредните два до три месеци да ја докомплетираме постапката за изградба на топловодната мрежа во Битола

Ана Ололовска

РЕК Битола го стави во функција Блок 1

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Ковачевски: Блок 1 во РЕК Битола ќе стане гасна електрана до 2025/26 година

Ана Ололовска

АД ЕСМ: Врнежите ја отежнаа работата во рудниците во РЕК Битола, но снабдувањето со струја е стабилно

Ана Ололовска

Ковачевски изврши увид во работењето на рудниците Суводол и Брод/Гнеотино и на Термоелектраната

Ана Ололовска