Казни за четири производители на леб од по 300.000 денари

Од:

Три правни субјекти добиле казни од по 300.000 денари затоа што Државниот пазарен инспекторат констатирал дека го продавале леб кој треба да чини 33 денари за повисока цена. ДПИ и вечерва е во контрола на производителите на леб кои треба да ја почитуваат одлуката на Владата за замрзнување на цената.

–Во овие контроли се направени четири записници со утврдени неправилности, изречени се парични казни од над 300 000 денари. Казните се многу високи, согласно законот за трговија, па и законот за заштита на потрошувачите, се движат од 500 до 10 000 евра по правен субјект или од 50 до 500 евра за одговорното лице. Имаше ситуација каде што лебот не е по замрзнатата цена, односно беше над 33 денари, изјави вечерва Александра Котели од ДПИ.

Три од прекршувањата се во Скопје, а едно во Куманово.

Би можело да ве интересира

ДПИ за една недела извршил над 600 надзори и издал 110 прекршочни налози

Ана Ололовска

Над 250 платни налози изречени при контролите на Пазарниот инспекторат во првата половина на мај

Ана Ололовска

ДПИ: При вчерашните контроли на „Кванташки“ изречени парични казни од над 580.000 денари и 30-дневни забрани за вршење дејност

Ана Ололовска

На Кванташки вчера биле одземени над 15 тони овошје и зеленчук, пријави и казни за прекршителите

Ана Ололовска

Контрола на увозници на овошје и зеленчук на кванташки

Катерина Павлова-Николовска

Трајковски: Ќе кажам кои фирми ги прекршуваат владини одлуки кога ќе завршат постапките