К-15 ќе се исплаќа, се утврдува начинот и висината на исплата

Од:

По информациите дека штотуку донесена, сега ќе се укине исплатата на регресот за годишен одмор, Организацијата на работодавачи и Сојузот на синдикатите договорија да продолжат со разговори за да се утврдат модалитетите, начинот и висината за исплата на регрес за годишен одмор.

Како што информираа од Организацијата на работодавачи, во понеделник почнале со разговорите за измени и дополнување на Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството заедно со претставниците на Сојузот на синдикатите.

„Од страна на социјалните партнери беа презентирани ставовите за повеќе прашања од кои и за регресот за годишниот одмор. Ставовите беа насочени кон прашањата за начинот и висината на исплатата на регресот за годишен одмор врз основа на анализата која ја презентираа социјалните партнери. Социјалните партнери се договорија и натаму да продолжат разговорите со цел да се утврдат модалитетите, начинот и висината за исплата на регрес за годишен одмор“, се вели во соопштението.

Би можело да ве интересира

Во буџетот за 2022 не се планирани пари за исплата на К-15 за јавниот сектор, вели Бесими

Ана Ололовска

НСОН: Зошто секторот образование е изземен за „К-15“

Драган Поповски

Царовска смета дека нема ништо спорно во исплатата на К-15 предвидена со колективниот договор за администрацијата

Ана Ололовска

Последен ден за исплата на регрес за годишен одмор

Хесиншки комитет регистрира исплати на К-15 од 1.000, 500 и 100 денари

Ана Ололовска

Само две компании ќе добијат казни за неисплатен К 15