Јавните финансии и буџетските документи оценети како транспарентни од Стејт департментот

Од:

Министерот за финансии Фатмир Бесими преку својот фејсбук соопшти дека американскиот Стејт департмент ги оценил како транспарентни јавните финансии и буџетските документи.

-Министерството за финансии објавува податоци за извршување на буџетот месечно, за движење на јавниот долг квартално, а фискалната стратегија се ажурира годишно. Најзначајните чекори преземени за транспарентноста на јавните финансии се: фискален бројач, календар на даночна регулатива, апликацијата Граѓански буџет, поратлот Отворени финансии, алатката Капитални расходи и алатката за јавен долг, наведува Бесими.

Извештаите за инвестициската клима изработени од страна на Стејт департментот обезбедуваат информации за бизнис-климата на повеќе од 170 економии.

-Министерството за финансии и Владата на Република Северна Македонија остануваат посветени на обезбедување транспарентност и отченост на јавните финансии и буџетските документи, додава Бесими.

Извештајот во целост може да се прочита на https://www.state.gov/…/2021…/north-macedonia/.

Информацијата за оценката на Стејт департментот е објавена и на официјалниот фејсбук профил на Министерството за финансии. 

Би можело да ве интересира

Бесими: Десетгодишна структурна обврзница за фискална консолидација на општините

Ана Ололовска

МФ ја заокружи Првата годишна конферeнција, која станува традиција – пораките ќе бидат прeточени при креирање на политиките и приоритетите

А1он

Министерството за финансии утре и задутре домаќин на конференцијата „Економско заздравување и раст по Ковид“

Ана Ололовска

Средба на Бесими и Битиќи со Фрагогианис: Работиме на зајакнување на економската соработка и зголемување на инвестициите со Грција

А1он

МФ: Намален државниот долг за 3,9 процентни поени, остануваат заложбите за стабилизирање на долгот

Ана Ололовска

Бесими: Советот за развој на пазарот на капитал фокусиран на Стратегија за либерализација и развој на финансиските пазари

Ана Ололовска