Јавниот сектор во пократок рок ќе ги исплаќа обврските кон приватниот сектор

Од:

Ќе се намалува рокот во кој јавниот сектор ќе ги исплаќа обврските што ги има кон приватниот сектор, предвидуваат предлог-измените на Законот за финансиска дисциплина што ги подготви Министерството за финансии.

Со нив се предвидува постепено намалување на рокот на плаќање на обврските од 60 на 30 дена на субјектите од јавниот сектор чии сметки се во трезорската сметка на Министерството за финансии, како и од 90 на 60 дена на субјектите од јавниот сектор чии сметки се во рамки на трезорската сметка на Фондот за здравствено осигурување.

Според Предлог-законското решение, од јануари 2023 година рокот за подмирување на обврските чии сметки се во рамки на трезорската сметка на Министерството за финансии ќе треба да биде 50 дена, од јануари 2024 година да изнесува 40 дена, за веќе во 2025 година тој рок да е 30 дена. Рокот за подмирување на обврските кај субјектите чии сметки се во рамки на трезорската сметка на Фондот за здравствено осигурување од јануари 2023 година ќе треба да биде 80 дена, од јануари 2024 година 70 дена и во јануари 2025 година ќе се намали на 60 дена.

– Со измените се врши усогласување со роковите за исполнување на паричните обврски согласно Директивата за задоцнето плаќање, велат од Министерството за финансии.

Во актуелниот Закон за финансиска дисциплина е уредено дека во деловните трансакции меѓу субјект од јавниот сектор и економски оператор од приватниот сектор, кога субјектот од јавниот сектор се јавува како должник, не може да се договори рок за исполнување на паричните обврски подолг од 60 дена. Во случај на трансакција кога Фондот за здравствено осигурување, јавните здравствени установи, универзитетските клиники, заводите и ургентните центри се јавуваат како должници, не може да се договори рок за исполнување на паричната обврска подолг од 90 дена.

Предлог-законското решение е ставено на ЕНЕР. Законот за финансиска дисциплина е во сила од мај 2014 година и со него, како што наведуваат од ресорното Министерство, се обезбедува сигурна наплата на побарувањата и се обезбедува ликвидноста на компаниите.

Би можело да ве интересира

Во 2021 година вратени 488 милиони евра кон стопанството по основ на ДДВ, 22,8 проценти повеќе од 2020

Ана Ололовска

МФ: Во буџетот за 2021 година остварени 15,3 отсто повеќе приходи од 2020

Ана Ололовска

МФ: Се обезбедуваат средства за Гарантен фонд и Фонд за развој, предвидени со Планот за забрзан раст

Ана Ололовска

Бесими: Нема да има значително зголемување на цената на струјата

Ана Ололовска

Министерот Бесими го достави дополнетиот Предлог-буџет за 2022 година до Собранието

Ана Ололовска

Бесими: Поефикасен и праведен даночен систем за одржлив и забрзан раст

Ана Ололовска