Јанчевски: Се очекува намалување на каматите на кредитите

Од:

Се очекува намалување на каматите на кредитите. Трендот е присутен, но намалувањето оди постепено, рече денеска Ѓорѓи Јанчевски, претседател на Здружението на банкарство при Стопанската комора на Македонија.

dobivaj vesti na viber

– Намалувањето на каматната стапка на благајничките записи што го направи Народната банка е сигнал за банките. Имам информации дека некои банки веќе ги намалија каматите на депозитите поради што се очекува и намалување на каматите на кредитите. Сепак, тоа нема да биде капитално, истакна Јанчевски на седницата на Здружението.

Во 2009 година просечната камата беше 9,3 отсто, а лани 7,3 проценти.

Според Јанчевски, глобалната криза што се почувствува и во Македонија се одрази повеќе во реалниот сектор додека банкарството остана стабилно, со висока ликвидност. Во 2012 година, заклучно со 30 септември, во однос на 2011, билансите на банките се пораснати за 2,4 отсто, на кредитите за 5,4, а на депозитите за 5 проценти.

– Кризата во реалниот сектор имаше влијание и во банкарството. Процентот на нефункционалните кредити се зголеми од 9,5 на 11,6 отсто, истакна Јанчевски.

Иако БДП е намален и се очекува, како што нагласи, да биде околу нула, банките не престанаа со кредитна активност. Процесот, сепак, е забавен.

Би можело да ве интересира

Годинава ќе ја завршиме со инфлација од 14,3 отсто, цените ќе ја празнат потрошувачката кошничка и следната година

Орце Костов

Нов удар по џебот на граѓаните: Банките ги зголемуваат провизиите за подигнување готовина и за кредитни картички

Орце Костов

Инфлацијата во октомври 19,8 отсто, постои ризик да се зголеми повеќе

Орце Костов

Народната банка на Србија ја зголеми референтната каматна стапка на 4,5 отсто

А1он

ЕК: Народната банка презема соодветни мерки за справување со ценовните притисоци

Зголемени цени на становите, поголема побарувачка за станбени кредити и повеќе издадени одобренија за градба – извештај на Народната банка

Катерина Павлова-Николовска