Италија, Шпанија и Полска поддржани со 17 милијарди евра од ЕУ

Од:

Европската комисија им исплати на Италија, Шпанија и Полска вкупно 17 милијарди евра во првата транша од поддршката за земјите членки на ЕУ, со цел да се зачуваат работните места.

Италија доби 10 милијарди евра, Шпанија шест милијарди, а Полска една милијарда евра.

Финансиските средства ќе помогнат за покривање на трошоците кои се директно поврзани со финансирањето на националните шеми за скратено работно време и други мерки кои се воведени како одговор на пандемијата на Ковид-19, особено за самовработените.

Останатите исплати ќе се вршат во текот на следните месеци, по издавањето на соодветните обврзници со кои ЕУ се задолжува на меѓународниот пазар на капитал.

Би можело да ве интересира

Пандемијата извор на заработка за италијанската мафија

Ана Ололовска

Италија забрани патувања од 21 декември до 6 јануари

Ана Ололовска

Во Италија, првпат, рекорден број излекувани од коронавирус за еден ден

Ана Ололовска

Полициска акција во Италија, уапсени 28 лица

Ана Ололовска

Полска купува 45 милиони дози од четири различни вакцини

Жарко Настоски

Масовна бесплатна вакцинација во Италија од следната година

Ана Ололовска