Исполнети условите за одземање на концесијата за „Иловица“

Од:

Условите за одземање на концесијата на Еуромакс ресурсис за локалитетот „Иловица“ се исполнети, сметаат од Министерството за економија.

Од ова Министерство најавуваат дека се очекува во наредните седум дена да биде одземена концесијата на Еуромакс ресурсис.

Министерството за економија на последната седница доби од Владата задолжение да ја испита правната исполнетост на барањето за добивање дозвола за експлоатација на минерална суровина – бакар и злато на Еуромакс ресурсис ДОО Скопје на локалитетот „Иловица“, Општина Босилово и Општина Ново Село и доколку не се исполнети правно-формалните аспекти да го одбие барањето на концесионерот.

Како што соопштија од владината прес – служба доколку се утврди дека не е исполнета правната обврска на барањето за добивање дозвола за експлоатација на минерална суровина – бакар и злато, на Еуромакс ресурсис ДОО Скопје, на локалитетот „Иловица“, Општина Босилово и Општина Ново Село, Министерството за економија еднострано да го раскине договорот за концесија со Еуромакс ресурсис Скопје, на локалитетот „Иловица“, Општина Босилово и Општина Ново Село.

Би можело да ве интересира

ДОМ: Трајно да се реши случајот со рудникот Иловица

А1он

(ВИДЕО) Поповска: Антикорупциска да истражи дали функционери од Министерство за економија имаат судир на интереси за рудникот

Габриела Димковиќ-Мишевска

„Еуромакс ресурси“: Проектот Иловица-Штука ќе донесе инвестиции, илјадници работни места и нема да влијае на земјоделството

(ВИДЕО) Протест пред Владата: Итно да се одземе концесијата на Еуромакс за рудникот Иловица

Габриела Димковиќ-Мишевска

Предупредувачки протест пред Владата: Активистите бараат итно да се одземе концесијата за рудникот Иловица – Штука

Ана Василевска

Спречувањето на изградбата на рудникот Иловица – пример за остварување на еколошката правда

Татјана Ташкова