Груевски: Владата продолжува со инвестиции

Од:

Премиерот Никола Груевски денеска во РЕК „Битола“ го пушти во употреба главниот транспортен систем за јаглен од површинскиот коп „Брод – Гнеотино“ до рудникот „Суводол“, проект вреден 18,6 милиони евра.

Транспортниот систем за јаглен е со должина од 10 километри и неговиот капацитет е 3.800 тони јаглен на час.

„Со изградбата на овој транспортен систем се комплетира една голема инвестиција, се заокружувува производствениот процес во површинскиот коп „Брод – Гнеотино“, адекватно се поврзуваат двата руднички капацитети и може да се каже дека трасата која ги поврзува рудниците и термоелектраната „Битола“ е целосна и функционална. Со тоа се комплетира системот за искористување на енергетското богатство на јагленокопот „Брод – Гнеотино“ и рудникот „Суводол“ со што ќе се обезбеди стабилна иднина, развојни перспективи и непречена работа на термоелектраната „Битола“ во наредните 25 до 30 години“ рече премиерот Груевски.

Тој кажа дека Владата продолжува со инвестициите за нови капацитети, како и санација, реконструирање и проширување на веќе постоечките капацитети во електроенергетскиот сектор.

„За многу скоро ќе биде пуштена во употреба хидроелектраната „Св. Петка“, во тек е ревитализација на шест хидроелектрани „Вруток“, „Равен“, „Врбен“, „Глобочица“, „Шпилје“ и „Тиквеш“. Во тек се подготвителни активности за реализација на проектот „Парк на ветерни електрани“ – Богданци, проектот за изградба на ХЕЦ „Бошков мост“, како и подготвителни активности за реализација на проектот „Луково Поле“.

– Сите овие проекти јасно говорат за нашата посветеност да продолжиме со проекти за ревитализација, проширување и зајакнување на македонскиот енергетски систем“, изјави Груевски.

Би можело да ве интересира

Владата објави комуникација на Мицкоски со Рашковски: Да престане да врши притисок врз институциите и помошта за граѓаните да ја нарекува „уништување на државата”

Предраг Петровиќ

Економскиот совет ги разгледа дополнителните мерки за справување со последниците во економијата

Ландов

Мицкоски: Подавам рака да помогнам на Владата во справувањето со економската криза

Влада: Државните карантини се безбедни и строго контролирани, нашите државјани сместени таму не се закана за никого

Војниците кои се враќаат од мисии во странство ќе бидат во карантин

А1он

Влада: Земјите од регионот и ЕУ договорија зелени коридори за олеснување на транспортот и трговијата на примарни производи

А1он

5 comments

alex 21/07/2012 - 15:30 at 15:30

dada stotuku investiravte (100 000 eu.) vo natali???

Reply
commanddevil 22/07/2012 - 00:28 at 00:28

sta zna dete sta je 100 tisukja?toa e samo onaka…da se pocestat…site desetmina od ogromnata ,,obedineta za makedonija,,

Reply
commanddevil 22/07/2012 - 00:34 at 00:34

take e ,,,duri i bokistb13 ne vi veruva, iako se pravi slep po dpmne. covekot denes i slika od brane nabavil. …se moli,se klanja ,kuka….

Reply
commanddevil 22/07/2012 - 22:58 at 22:58

На фризер

Отишол Груевски некој ден целиот бушав на бербер и му рекол: – Сечи сè што е вишок.

И овој му ја отсекол главата.

Reply
KONTRA BANDA 23/07/2012 - 14:14 at 14:14

Sekoja godina istata pesna,istite proekti,samp sto ne mozeme da gi vidime,za razlika od spomenicite,cudo se niv ne gi spominjaat,a samo niv gi rabotaat,a ova drugovo e za nabrojuvanje

Reply

Leave a Comment

2 × four =