Годинава ќе ја завршиме со инфлација од 14,3 отсто, цените ќе ја празнат потрошувачката кошничка и следната година

Од:

Инфлацијата предизвикана од понудата од надвор и од глобалниот шок кој го предизвика војната во Украина, ќе ја празни македонската кошничка и следната година.

dobivaj vesti na viber

Народната банка ги објави проекциите за макрокономскиот раст на Македонија за 2022 и 2023 година и тие не се воопшто розови.

Војната во Украина проследена со економски санкции од западните земји кон Русија изврши големо влијание врз цените на храната кои се зголемија за 60%, на струјата за 650% и на гасот 50% во споредба со минатата година.

– Овој шок на цените на примарните производи и зголемената побарувачка резултираше со големо забрзување на глобалната инфлација од 4,7% лани, се проценува на 8,8% оваа година. Инфлацијата придонесе за затегнување на монетарните услуги. Сите овие фактори ќе влијаат врз економскиот раст. Во споредба со априлските проекции, бројките упоатуваат поголема увозна инфлација – рече гувернерката на НБРМ, д-р Анита Ангеловска-Бежовска.

Врз основа на претпоставките за глобалното и домашното опкружување, подготвена е ревизија на макроекономското сценарио на среден рок.

– Со оглед на високата неизвесност, изготвивме две сценарија. Во првото сценарио, по растот на БДП од 4% минатата година, за оваа година предвидуваме забавување на растот од 2,3%. Во првата половина од 2022 беше остварен раст од 2,6%, но сепак проценуваме забавување од втората половина од годината. За следната година има надолна ревизија и се проектира раст од 2,6% сличен со претпоставките на меѓународните институции. Во второто сценарио во 2023 година растот би бил 2% што ќе значи забавување од 1,8% за цела година – истакна таа.

Ризиците за растот се надолни и во голема мера ќе зависат од европската економија и од личната потрошувачка која е се побавна поради помалиот расположлив доход.

– Кај личната потрошувачка очекуваме забавување на растот поради помал расположлив доход и помала располпожливост за трошење. Иако очекуваме забавување на растот, сепак правиме ревизија на инфлацијата. Инфлацијата за 2022 се оценува на 14,3%, а за следната година се очекува забавување на 8 до 9 % зависно од цените на енергенсите и струјата на меѓународниот пазар. На среден рок инфлацијата ќе се намалува во 2024 и во 2025 година – објасни гувернерката Ангеловска-Бежовска.

Би можело да ве интересира

Лагард: Инфлацијата во Европа сè уште не го достигнала максимумот

Поскапувањата на цените најголем проблем за Грците, покажува анкета

А1он

Анегловска-Бежоска: Депозитите на населението повисоки за 130 милиони евра од почетокот на годинава

Инфлацијата во октомври 19,8 отсто, постои ризик да се зголеми повеќе

Орце Костов

Раст на инфлацијата во Србија, зголемување за 15 отсто од октомври лани

А1он

Народната банка на Србија ја зголеми референтната каматна стапка на 4,5 отсто

А1он