Германија: Секоја четврта продавница е пред затворање

Од:

Deutsche Welle

Продавниците што не продаваат стоки за основни потреби беа затворени пред повеќе од половина година. Сега, кога новите инфекции значително опаднаа, продавниците постепено ги отвораат вратите.

Кризата особено силно ги погоди малите приватни продавници. Како и сите други, тие имаат право на државна парична помош. Оние чиј обрт падна за најмалку 30 отсто од ноември 2020 година до јуни 2021 година можат да добијат финансиски додатоци.

Во зависност од тоа колку е намален обртот, компензациите се движат помеѓу 40 отсто и 90 отсто, врз основа на фиксни трошоци – т.е. трошоците за изнајмување, електрична енергија или греење.

Финансиските резерви се исцрпени

Во меѓувреме, многу сопственици на продавници имаат празни банкарски сметки – не само корпоративни, туку и лични. Здружението на трговци проценува дека околу 120.000 (од вкупно 450.000 трговци на мало во земјата) се наоѓаат во толку тешка финансиска состојба што се пред затворање. Слични заклучоци се донесени во Унијата на германски градови и општини. Според нив, сериозно се загрозени најмалку 250.000 работни места во трговијата.

Со цел да се спасат оние на кои се уште може да им се помогне, насекаде се слушаат повици за брзо отворање продавници и ресторани. Сепак, ова не е гаранција за спас. Во пандемија, многу луѓе се навикнаа да купуваат преку интернет.

Пандемијата даде огромен поттик за трговијата преку интернет: во 2020 година, обротт на интернет се зголеми за 23 проценти, достигнувајќи ниво од 73 милијарди евра. Затоа, многу места сега се прашуваат како да ги охрабрат клиентите повторно да купуваат преку интернет.

Повеќе барања за купувачите

Многу потрошувачи се претпазливи затоа што купувањето е можно само со строги санитарно-хигиенски барања. Доколку инциденцата надмине 50 инфекции на 100.000 жители во рок од седум дена, продавниците ќе им дозволат само на оние кои биле целосно вакцинирани, кои прележале или на луѓе кои имале негативен тест за коронавирусот.

Носењето маски останува задолжително кога купувате во продавница, а бројот на клиенти кои ќе бидат ослободени зависи од малопродажниот простор на продавницата.

Сето ова одбива голем број клиенти.

Неодамнешна студија на Сојузот на трговци покажува дека прометот во продавниците каде што е можно купување само по презентирање на негативен тест за коронавирус во 2020 година падна за 50 отсто во споредба со претходната година. И бројот на клиенти – дури и за 60 проценти.

Особено е тешка состојбата на продавниците во модната гранка. Тие тврдат дека во првите четири месеци од оваа година прометот на модни бутици и продавници за облека се намалил за шест милијарди евра во споредба со истиот период во 2019 година. Сега е јасно дека многу трговци ќе зависат од државната финансиска помош за наредните месеци. Германската влада е свесна за тоа и планира да ги продолжи поволностите до крајот на годината. Тие требаше да прекинат на крајот на јуни.

За многу трговци, ова нема да биде доволно.

Околу 10.000 претставници на индустријата аплицираа за нова исплата на вонредна финансиска помош во гастрономијата: претпријатијата, кои требаше да се затворат на почетокот на ноември 2020 година, добија два месеци дарежлива компензација од 75 проценти од нивниот промет во претходната година. Доколку нивните апликации сега бидат одбиени, работата ќе биде донесена на суд. Правната проценка на случајот дава добри изгледи за успех на трговците.

Би можело да ве интересира

„Алијанц“: „Поплавата на векот“ ќе не чини 500 милиони евра

Ана Ололовска

Пет лица се сметаат за исчезнати во големата експлозија во Леверкузен

Ана Ололовска

Германски пензионер во подрум чувал нацистички тенк, не знаат за што да го судат

Жарко Настоски

ВИДЕО: Еден загинат, четворица исчезнати по експлозијата во Леверкузен

Ана Ололовска

ВИДЕО: Експлозија во хемиски комплекс во Леверкузен

Ана Ололовска

Германец даруваше милион евра за настраданите во поплавите