Газпром: Турски поток почнува со работа во декември

Од:

До крајот на декември ќе потечат првите количини гас преку Турски поток, најави заменикот на извршниот директор на Газпром, Олег Аксјутин.

– Очекуваме испораките на гас преку Турски поток да почнат до 31 декември. Очекуваме во ноември да бидеме целосно подготвени, така што наша цел е последниот дел од декември, рече тој.

Проектот Турски поток предвидува изградба на гасовод преку Црното Море до европскиот дел на Турција и понатаму до границата со Грција.

Испораката на гас преку првиот крак на гасоводот би требало да го задоволи растечкиот турски пазар, а преку другиот крак, како што е планирано, гас би требало да се испорачува до земјите од јужна и југоисточна Европа.

Газпром гледа на Грција, Италија, Бугарија, Србија и Унгарија како на потенцијални пазари.

Турски поток е мегапроект кој го сочинуваат два краци гасовод, со кој рускиот гас ќе биде испорачуван во Турција, а преку неа и во Европа.

Двата краци имаат капацитет од по 15,75 милијарди кубни метри гас.

Би можело да ве интересира

Киев стравува од „Турскиот поток“, зошто ќе го загуби транзитот на гас

Ана Ололовска

„Газпром“: Просечна извозна цена на гасот од 230 до 250 долари

Ана Ололовска

Антиќ: Србија доби условено позитивно мислење од ЕЕЗ за Турски поток

Ана Ололовска

Милер: „Турски поток“ низ Србија ќе биде изграден до крајот на годината

Наум Локоски

Србија очекува почеток на изградбата на „Турски поток“ на нејзина територија во март

Наум Локоски

Ципрас: Грција води дијалог со ЕУ за „Турски поток“

Ана Ололовска