Фирмите добија 196 милиони евра поврат на ДДВ во првото полугодие, за 20 отсто повеќе од лани

Од:

Преку 12 милијарди денари или 196 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ кон фирмите. Согласно податоците на Министерството за финансии, повратот на ДДВ кон фирмите заклучно со јуни е поголем за околу 20 отсто во однос на истиот период лани или за скоро 2 милијарди денари.

– Ако се направи споредба пак со 2017 година, повратот на ДДВ во првото полугодие е повисок за 3,2 милијарди денари или за околу 37 отсто. Во споредба со 2016 година повратот е повисок за 4,9 милијарди денари или 69 отсто, се вели во соопштението од Министерството за финансии.

Заменик-министерката за финансии Ширет Елези вели дека со редовниот и неселективен поврат на ДДВ се подобрува ликвидноста на фирмите.

– Навремениот и неселeктивен поврат на ДДВ е значаен за непречено оперативно работење на фирмите, но и за нивната инвестициска активност. Затоа Управата за јавни приходи направи Модул за автоматски поврат и пребивање даноци кон сите даночни обврзници. Главната цел е прецизно и навремено извршување на повратот и пребивањето даноци кон даночните обврзници, изјави Елези.

Заменик-министерката за финансии посочува дека позитивните тенденции во стопанството се огледаат и преку добрата наплата на даночните приходи, вклучително и ДДВ. Таа додава и дека засилената активност на фирмите се покажува преку високиот раст на брутоинвестициите од 9,9 отсто во прво тримесечје од 2019 година.

Би можело да ве интересира

Ангеловска: Директна поддршка на приватниот сектор со 6,7 милијарди денари од буџетот за 2020

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Буџет 2020: 1,6 милион евра за борба против аерозагадувањето, ќе растат пензиите и платите

Маја Илиевска-Пачемска

Буџетот за 2020 година 3,6 милијарди евра, рекордни инвестиции во човечкиот капитал

Ана Ололовска

МФ објави анализа за прогресивниот данок: Приходите пониски за 51,2 отсто

Ана Ололовска

Ангеловска: Осигурителните агенти веќе не продаваат полиси, ги обучуваат клиентите како онлајн да ги купуваат

Ана Ололовска

Ангеловска: Се одложува данокот на доход од депозити и капитална добивка за 2023

Ана Ололовска