Евростат: 61,2 отсто од Македонците не можат да си дозволат одмор

Од:

Според податоците на Евростат, 61,2 отсто од граѓаните на Северна Македонија не можат да си дозволат седумдневен одмор во некое одморалиште во текот на годината.

Сепак, бројот на оние кои не можат да одат на одмор бележи пад во однос на 2010 година од кога се води статистичка евиденција за земјава, кога тој процент бил 74,2.

Во Европската Унија, пак, на еднонеделен годишен одмор не можат да одат 28,3 отсто граѓаните од државите членки на Унијата постари од 16 години.

Годишен одмор не можат да си дозволат 58,9 отсто од Романците, 51,3 отсто од Хрватите и 51 отсто од Грците.

Наспроти нив еднонеделен одмор надвор од своите домови не можат да си дозволат само 10,9 отсто од граѓаните на Луксембург и 9,7 отсто од Швеѓаните.

Од државите кандидати за членство во ЕУ, на седумдневен годишен одмор не можат да одат 56,9 отсто од граѓаните на Србија и 60,8 отсто од Турците.

Би можело да ве интересира

Лани склучени 13.814 бракови, бројот на разводи зголемен за 22,8 отсто и изнесува 1.990

Ана Ололовска

Во април повисоки трошоците за зеленчук и овошје, пониски за горивата, облеката…

Ана Ололовска

С. Македонија бележи напредок во Бертелсман индексот за трансформација, најголем во индексот на владеење

Ана Ололовска

Во март раст во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун

Ана Ололовска

Во февруари пораст на трошоците на живот за овошје, зеленчук, ИКТ опрема

Ана Ололовска

Стапката на невработеност намалена на 16,6 отсто

Ана Ололовска