Европската Комисија очекува намален економски раст оваа година

Од:

Европската Комисија предвидува дека веќе од оваа година ќе се забави економскиот раст во Европската Унија поради внатрешната и надворешната политичка и економска неизвесност.

Еврокомесарот за финансии и економија, Пјер Московиси, призна дека бавниот економски раст забележан веќе во текот на вториот семестар од минатата година бил „изненадување“ за сите.

-Сепак, и покрај овој забележливо забавување кое не доведе да ги ревидираме нашите предвидувања, темелите на европската економија остануваат солидни, изјави Московиси.

Се очекува бруто домашниот производ да порасне за 1,4 отсто во ЕУ и за 1,2 отсто во еврозоната оваа година. Но поради забавените трговски размени на светско ниво, ова претставува помал раст од минатогодишниот, кога достигна два отсто. Сепак, ЕК очекува дека од идната година веќе може да се очекува ново забрзување на растот од 1,6 отсто за ЕУ и 1,5 отсто за еврозоната.

Останува дека глобалните трговски тензии помеѓу сите блокови продолжуваат да загрижуваат и да предизвикуваат неизвесност, исто како и неизвесноста околу повлекувањето на Обединетото Кралство од ЕУ.

Европската Комисија предвидува дека ќе може да смета на поголема потрошувачка и на приватни инвестиции во следните месеци, што би требало да го помогне економскиот раст.

Би можело да ве интересира

Заев: Следува инвестициски циклус од околу пет милијарди евра

А1он

Понеповолна економската состојба во преработувачката индустрија на месечно ниво

А1он

Прометот во индустријата намален на месечно, зголемен на годишно ниво

А1он

Гацов: Политичките случувања влијаат негативно на економијата и даноците

А1он

Изменетиот закон за возила стапува во сила без целосно дефинирани критериуми

Татјана Ташкова

Заев: Нето-приливите на странски директни инвестиции се зголемија од 131 милиони евра во 2012. на 621,9 милиони евра лани

А1он