Европа нема да се ослободи од рускиот гас до 2027 година

Од:

Постои голема веројатност дека Европа нема да може да се ослободи од рускиот гас дури и до 2027 година, а Русија ќе продолжи да ги снабдува енергетските ресурси на пријателските земји и да ги пренасочува во случај земјите од Г7 да постават ограничување на цената на руската нафта и гас, објави рускиот министер за енергетика Николај Шулгинов.

Европската унија постави планови за намалување на увозот за две третини до крајот на годината и целосно прекинување на рускиот гас до 2027 година.

„За таа цел, тие треба да бидат сигурни дека можат да го направат тоа до 2027 година. Ситуацијата со цените докажува дека не е толку едноставно. Европа тешко може да се потпре на некој, освен на САД кои пак го зголемуваат производството на течен природен гас“, рече Шулгинов.

Тој исто така изрази мислење дека претстојната зима ќе покаже колку е реално верувањето на Европа дека може без руски гас.

Шулгинов најави дека Русија ќе продолжи со снабдувањето со енергетски ресурси за пријателските земји и ќе ги пренасочи испораките во случај земјите од Г7 да постават лимит за руската нафта и гас.

„Секое дејство, вклучително и ограничување на цените на нафтата и гасот, создава дефицитни услови и го зголемува опсегот и брзината на движењето на цените. Како доверлив партнер, Русија ќе обезбеди енергетски ресурси за партнерите во пријателските земји и, се разбира, ќе го засити домашниот пазар“, рече рускиот министер на маргините на Источниот економски форум, кој се одржува по седми пат. од 5 до 8 септември во Владивосток.

Шулгинов најави и дека „Газпром“ ја разгледува можноста за забрзано пренасочување на снабдувањето со гас од запад кон исток, а проектните материјали за изградба на гасовод до Кина преку Монголија се речиси завршени.

Тој изјави и дека протокот на природен гас низ гасоводот Северни Ток ќе биде обновен кога ќе завршат договорените работи за ремонт на турбините.

На 2 септември Газпром информираше за истекување нафта од последната преостаната гасна компресорска единица која работи на гасоводот Северни Ток.

Би можело да ве интересира

Руски гас преку Украина: Дневни испораки од 35,5 милиони кубни метри

А1он

Складиштата за гас во ЕУ исполнети до 84 проценти

А1он

Газпром: Извозот на руски гас надвор од поранешниот советски блок падна за 45,5 отсто во 2022 година

Велика Британија целосно го прекина увозот на руски течен гас

Извозот на руски гас во Европа на најниско ниво во постсоветскиот период

Ана Ололовска

Цените на гасот на берзите во Европа првпат паднаа под 850 долари за илјада кубни метри

Ана Ололовска