ЕУ усвои измени на Директивата за природен гас

Од:

Советот на ЕУ усвои измени на Директивата за природен гас на Унијата, кои се однесуваат на експлоатацијата на подводни гасоводи, вклучително и на „Северен поток 2“.

Одобрувањето на измените од страна на Советот е последната фаза од усвојувањето на новата Доктрина за гас на ЕУ. Претходно, на почетокот на април, измените ги одобри и Европскиот парламент со 465 гласа „за“ и 95 „против“.

Измените ќе стапат во сила 20 дена по нивното објавување во Службениот весник на ЕУ, по што земјите членки на Унијата ќе имаат рок од девет месеци да ги инкорпорираат во своите национални законодавства.

Со измените, за подводните гасоводи од трети земји до ЕУ од сега ќе важат истите правила како и за копнените гасоводи, односно производителот на гас не мора да е сопственик на цевководот низ кој се дистрибуира енергенсот и мора да биде обезбеден пристап на трети страни до него, недискриминаториски тарифи и транспарентност.

Би можело да ве интересира

ЕУ создава фонд на иднината од 100 милијарди евра

Ана Ололовска

Белгија не може да се договори за назначување европски комесар

ЕУ е против безусловното враќање на Русија во Г7

Ана Ололовска

Над 300 мигранти сѐ уште заглавени во брод на Медитеранот, ЕУ преговара

Ана Ололовска

Меркел: ЕУ разгледува практични решенија за ирската граница

Бундесбанк: Државите од истокот на ЕУ намалуваат разлики во благосостојбата