ДЗР го објави ревизорскиот извештај на тема „Попис на средствата, побарувањата и обврските на СОЗР“

Од:

Државниот завод за ревизија (ДЗР) денеска го објави ревизорскиот извештај од извршената ревизија на усогласеност на тема „Попис на средствата, побарувањата и обврските на Службата за заеднички работи на Владата на Република Северна Македонија“.

dobivaj vesti na viber

Како клучни утврдени состојби од ДЗР ги посочуваат: не се воспоставени внатрешна евиденција на недвижни ствари кои ги користи СОЗР и единица за внатрешна евиденција на недвижен имот, евидентирано недвижни ствари за кои недостасуваат вредности и истите не можат да бидат внесени во деловните книги, утврдени се разлики во количините и набавениот износ, побарувањата и обврските.

Издадено е мислење дека пописот на средствата, побарувањата и обврските во СОЗР е нецелосен и во одредени сегменти не е постапено согласно законската регулатива.

Клучните препораки од ДЗР се да преземе активности за воспоставување на внатрешна евиденција на недвижни ствари и да се достават предлози до Владата за да се добијат насоки за регулирање на нивниот правен статус, да преземе активности за утврдување на имотот и опремата, која се наоѓа на локации во други држави, да дадат појаснување за причините за настанатите кусоци, како и вишоци и разлики во побарувања и обврски према добавувачи.

Би можело да ве интересира

Околу 23 милиони евра ќе не чини тоа што државата нема контрола како се враќаат парите од ковид-мерките

Орце Костов

Државата потрошила 38,6 милиони долари само за провизии за автопатот Кичево-Охрид кој досега чини 684,7 милиони долари

Горан Наумовски

На малите хидроелектрани им биле уплатени 41 милион евра повеќе поради повластени тарифи

Ана Ололовска

ДЗР: Ревизорскиот извештај за МАЛМЕД со низа забелешки и препораки

Ана Ололовска

ДЗР: Сите медиуми кои учествувале во покривање на изборниот процес да поднесат Извештај за рекламниот простор до 13 ноември

Ана Ололовска

Ревизорите со забелешки на финансиското работење на Националната филхармонија

Ана Ололовска