ДОМ: Министерството за финансии да го повлече новиот предлог Закон за личен доход

Од:

Младинската организација на ДОМ – МОДОМ апелира до Министерството за финансии да ги преиспита законските измени на Законот за данок на личен доход, односно членот 12 став 1, точка 40 од Законот каде што се предвидуваат дополнителни трошоци за организации кои организираат настани во временски период од над 3 дена кои директно ги засегаат здруженијата на граѓани.

Имено, ако настанот е подолг од 3 дена тогаш би се плаќало личен доход за учесниците за пат, храна и сместување. Ова директно ги засега младинските организации кои и онака со крајни напори обезбедуваат минимални средства во рамки на своите програми и проекти.

МОДОМ апелира да не се отежнуваат и така малите можности на младите за доедукација и неформално образование и предлагаме да се повлече овој дополнителен трошок предвиден во предлог законот.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Поповска: Во институциите има заинтересирани за бизнисот со отпад

Габриела Димковиќ-Мишевска

(ВИДЕО) Поповска: ДУИ преку амандмани бара законот за една изборна единица да важи после 30 години од сега

Габриела Димковиќ-Мишевска

(ВИДЕО) Морачанин: Со блокада од 6.000 амандмани, мали се шансите до изборите да се изгласа една изборна единица

Габриела Димковиќ-Мишевска

Пратеничките од ДОМ гласаа против рамниот данок

Ана Ололовска

Трибина на ДОМ во Штип: Иднината е зелена!

Ана Ололовска

Пратеничките од ДОМ поднесоа закон за забрана на увоз на отпад како енергенс