Девизните резерви во 2014-та зголемени за 488,4 милиони евра

Од:

Девизните резерви на Народната банка на Република Македонија на крајот на 2014 година изнесуваа 2.432.200.000 евра, што е за 488,4 милиони евра повеќе од крајот на 2013-та.

Според објавените податоци на НБРМ, монтерното злато во вкупните резерви изнесува 215,600.000 евра, валутите и депозитите се 272.800.000 евра, а хартиите од вредност 1.943.800.000 евра.

На крајот на 2013 година девизните резерви изнесувале 1.993.000.000 милиони евра, во 2012 биле 2.193.300.000 милиони евра, во 2011 година 2.068.900.000 евра, а во 2010 година 1.714.500.000 илиони евра.

Би можело да ве интересира

Народна банка: Нето надворешниот долг достигна 4,32 милијарди евра

Орце Костов

Донаторска акција за поддршка на образовните потреби на деца од рурални средини

Предраг Петровиќ

Нацевска на симпозиум на високо ниво: Приближувањето на европските мултинационални компании кон регионот – можност за поголем економски раст

Усвоен Среднорочен план на активности за управување со ризиците поврзани со климатските промени

Фирмите ги зголемиле заштедите во банка, граѓаните користеле повеќе кредити: НБРМ го објави монетарниот извештај

Орце Костов

Девизните резерви на крајот на јули 3,8 милијарди евра