Девизните резерви околу 2,5 милијарди евра

Од:

Девизните резерви во Македонија на крајот на август годинава изнесувале 2.449 милијарди евра и бележат зголемување од 72 милиони евра во споредба со јули.

Според податоците објавени на веб страницата на Народната банка, од почетокот на годинава девизните резерви се зголемени за 470 илјади евра.

Најголем дел од девизните резерви се чуваат во хартии од вредност кои на крајот на август изнесувале 1.936 милијарди евра, а во валути и депозити се чуваат околу 295 милиони евра. Најмалку девизни резерви има во монетарно злато, односно 212 милиони евра.

Би можело да ве интересира

Донаторска акција за поддршка на образовните потреби на деца од рурални средини

Предраг Петровиќ

Нацевска на симпозиум на високо ниво: Приближувањето на европските мултинационални компании кон регионот – можност за поголем економски раст

Усвоен Среднорочен план на активности за управување со ризиците поврзани со климатските промени

Фирмите ги зголемиле заштедите во банка, граѓаните користеле повеќе кредити: НБРМ го објави монетарниот извештај

Орце Костов

Девизните резерви на крајот на јули 3,8 милијарди евра

Народна Банка повторно ја зголеми каматната стапка, инфлацијата се уште над историско ниво

Орце Костов