Девет компании се во трка за инвестирање во „Чебрен“, ЕСМ ќе учествува со 30%

Од:

„Електрани на Северна Македонија со повеќе од 30% ќе учествуваат во инвестицијата во ‘Чебрен’, која се очекува да биде регионална батерија“ најави премиерот Зоран Заев на презентацијата на Интервентниот план за инвестиции 2021-2027.

Како што најави премиерот, девет компании ја поминале првата фаза од тендерот за јавно-приватно партнерство за „Чебрен“, за инвестицијата која се очекува да биде помеѓу 500 и 800 милиони евра.

„Веруваме заради услвоите кои ги нудиме овој пат дека оваа инвестиција ќе успее затоа што е регионална батерија, атрактивна и примамлива за многу светски компании. Од 9 компании имаме 2 кинески, 2 турски и 5 се европски џиновски компании“ соопшти премиерот Заев.

Оваа инвестиција е дел од Интервентниот план за инвестиции 2021-2027 со кои се предвидуваат инвестиции од преку 8 милијарди евра за македонската економија, од кои најголем дел, односно, преку 3 милијарди се во енергетиката.

Би можело да ве интересира

ЕСМ: ЕБРД ја нотира успешната реализација на соларната електрана Осломеј

Ана Ололовска

ЕСМ доби одобрување за стартување на ТЕЦ Неготино за обезбедување на недостатоците од струја

А1он

ЕСМ: Набавка на првите 90 илјади тони јаглен за РЕК Битола, отворен повик во текот на целата грејна сезона за останатите

Ана Ололовска

Бектеши: АД ЕСМ не го прекрши Законот за енергетика

Ана Ололовска

АД ЕСМ: Јагленот се набавува исклучиво за дополнително производство за потребите на компаниите

Ана Ололовска

ЕСМ: Девет компании доставија понуди на јаглен за РЕК Битола, понудите ги исполнуваат бараните количини

Ана Ололовска