Деспотовски: ТИРЗ во целост го реализираше планираниот буџет за компаниите, близу сме до вкупен извоз од три милијарди евра

Од:

Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони (ТИРЗ) во целост го реализираше планираниот буџет за поддршка на компаниите што функционираат во рамки на технолошко-индустриските развојни зони. Исто така, бројките покажуваат дека заклучно со месец ноември, близу сме до вкупен извоз од три милијарди евра, а конечните податоци ќе бидат објавени на почетокот на 2022 година, информираше директорот на ТИРЗ, Јован Деспотовски на денешниот брифинг со новинарите.

dobivaj vesti na viber

– Можам со задоволство да кажам дека дури повторно имавме ист случај со две компании како минатата година, што пред време ги исполнија предвидените обврски во однос на постигнување на број на вработени, да државата излезе во пресрет. Дополнително излеговме во пресрет на неколку компании што имаа тешкотии поради глобалната криза во делот на набавката на чипови и застој во делот на производство, вели Деспотовски.

Согласно направената анализа за изминатите десет години, Деспотовски додаде дека ТИРЗ бележи доста стабилен раст на приходи и на добивки во компаниите, значително е зголемен бројот на вработени, а зголемена е и просечната плата.

– Јас сум оптимист дека ќе имаме рекордна година од аспект на извоз, стабилно ниво на работни мета и првпат ќе имаме ситуација во која просечната плата во компаниите во зоните ќе биде повисока од просечната плата на националната економија, изјави тој.

Директорот на ТИРЗ истакна дека внимателно се следат трендовите во глобални рамки, а во нивен интерес е компаниите не само да го одржат постојното ниво на раст, туку и дополнително да го интензивираат во наредниот период. Тој додаде дека компаниите што се соочиле со тешкотии поради глобалната криза, ја балансираат загубата со новите капацитети, што не само што го надоместуваат тој пад, туку и придонесуваат и за дополнителен интензитет на развојот.

Би можело да ве интересира

Извозот од ТИРЗ над 1 милијарда евра во првите четири месеци од годинава

Ана Ололовска

Над 40 милиони евра влегуваат во државниот буџет од ТИРЗ

Ана Ололовска

Нова иницијатива на ТИРЗ за подинамична поддршка за компании кои имаат подобри ефекти од инвестициите

Ана Ололовска

ТИРЗ: Растот продолжува и во 2022

Ана Ололовска

Деспотовски: Во ТИРЗ постигнати близу 190 милиони инвестиции, нови 2700 работни места со просечна плата над 50.000 денари

Ана Ололовска

Деспотовски: За првпат достигнато највисоко ниво на извоз од З милијарди евра во ТИРЗ

Ана Ололовска