Десет локални организации на лица со попреченост ќе добијат грантови од ЕУ

Од:

Здружението на лица со попреченост „Полио Плус“, во рамки на проектот „Маргина Обскура”, додели сертификати за грантови на десет граѓански организации на лица со попреченост од повеќе градови низ Македонија.

Конкурсот беше објавен на 21 март годинава. Проектот е реализиран во соработка со македонската организација Цивика мобилитас, Агенцијата за соработка, едукација и развој од БиХ (АЦЕД), а е поддржан од Европската Унија.

– Нашата цел е да ја зајакнеме улогата на организациите на лица со хендикеп, за тие да можат поактивно и поефективно да се вклучат во градењето на еднакво општество за сите, истакна претседателот на Полио Плус, Звонко Шаврески.

На дискусијата, покрај претставничката на ЕУ, Вирве Випари, учествуваа и претставници од македонското Министерство за труд и социјална политика и од Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Душан Томшиќ – посебен советник во МТСП, нагласи дека унапредувањето на правата на лицата со попреченост, е висок приоритет за Владата, како и спроведувањето на меѓународната Конвенција за правата на лицата со попреченост, чијшто потписник е и Република Македонија.

– Оваа платформа е основа за една посилна поврзаност на здруженијата на лица со попреченост на локално, но и национално ниво… Како и за поврзување со сродните организации во целиот регион, истакна претседателот на АЦЕД, Душко Вучиќ.

Во хотелот „Порта“ во Скопје два дена се спроведува програмата на Полио Плус, со предавања за правата на лицата со попреченост.

Би можело да ве интересира

ЕУ дава две милијарди евра за брзо вооружување на Украина

Горан Наумовски

Схинас: Македонија испорача се, сега е време за следниот чекор – отворање на кластерите, по уставните измени

Горан Наумовски

Борел: Со менување на Уставот нема да се загуби македонскиот идентитет

Орце Костов

Борел доаѓа во Скопје со порака до македонската влада: корупцијата сериозно го „минира“ условениот датум на преговорите

Петар Клинчарски

ЕУ ги продолжи санкциите против Русија за уште шест месеци

Бајден и Фон дер Лајен: „Ние сме пообединети од кога било“

Ана Ололовска