Да се укине Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор, бараат синдикатите

Од:

Синдикатите кои делуваат во Македонски железници барат Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор да биде укината до влегувањето на Република Македонија во Европската унија.

dobivaj vesti na viber

За таа цел предлагаат Министерството за транспорт и врски да покрене иницијатива за измени на Законот за железнички систем, со кои ќе се предвиди укинување на Агенцијата.

– Агенцијата со своето неодамнешно делување во насока на присилна наплата на измислени заостанати такси и камати за задоцнето плаќање предизвикала неред во функционирањето на работниот процес и директно влијае на безбедноста на железничкиот сообраќај. Сметаме дека ваквиот инцидент не е изолоран, ниту е последица на немарност на службите, туку е резултат на неоправданоста на постоењто на агенцијата во услови на затворен железнички пазар поради што финансирањето на истата претставува неподнослив товар врз финансиското работење на двете претпријатија, наведуваат синдикатите во барањето до ресорното Министерство.

Според синдикатите, работата на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор има економска или друга оправданост само во услови на либерализиран железнички пазар, што е возможен само доколу Македонија биде рамноправен член на ЕУ.

Би можело да ве интересира

Препораки за заштита на здравјето на населението од високите температури

Ана Ололовска

Касарната „Илинден“ е можна локација за новиот клинички центар, има политичка усогласеност за реализирање на проектот

Маја Илиевска-Пачемска

Матичните лекари од цела Македонија утре на штрајк пред Министерство за здравство: Ова е нашиот последен крик за спас

Маја Илиевска-Пачемска

МЗ: Започнува организиран скрининг за рана детекција на рак на грло на матка

Ана Ололовска

Сали за поканата до Даниловски, Пановски и Марковски: Не е време за молење туку за засукани ракави

Маја Илиевска-Пачемска

Министерот за здравство ги покани Даниловски, Пановски и Марковски да бидат дел од Комисијата за заразни болести

Катерина Павлова-Николовска