Цените на производителите на индустриски производи повисоки на месечно, пониски на годишно ниво

Од:

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар во февруари годинава се повисоки за 0,7 отсто на месечно ниво и се пониски за 0,1 отсто на годишно ниво.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во февруари 2019, во споредба со јануари 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите нетрајни производи за широка потрошувачка за 1,2 отсто, интермедијарни производи, освен енергија за 0,4 отсто и Енергија за 0,1 отсто.

Во февруари 2019, во споредба со февруари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите енергија за 5,3 отсто и капитални производи за 1,1 отсто.

Би можело да ве интересира

Раст од 4,7 проценти на индустриското производство во ноември годинава

Ана Ололовска

Белата куќа ќе мора да реагира на недостигот од чипови за американската индустрија

А1он

Намален бројот на работници во индустријата

А1он

Зголемен прометот во индустријата

А1он

Во јуни раст од 9,5 проценти на индустриското производство на годишно ниво

Ана Ололовска

Во мај раст на вкупниот промет во индустријата од 58 отсто на годишно и 1,9 проценти на месечно ниво

Ана Ололовска