Босна веќе нема повластен статус во трговијата со САД

Од:

Босна и Херцеговина веќе нема повластен статус во трговијата со САД, откако Општиот систем за преференции за БиХ истече на 31 декември 2020 година.

Такво известување добила надворешно-трговската комора на Босна и Херцеговина од Министерството за надворешна трговија и економски односи на БиХ, пренесува порталот „Бизнисинфо“.

Ова значи, како што е наведено, дека од споменатиот датум, нормалната царинска тарифа за производи со потекло од Босна и Херцеговина се применува во трговијата со САД.

Разговорите за враќање на овој трговски режим се во тек, но неизвесно е дали програмата, како што беше случај досега, ќе може да се применува ретроактивно и дали извозниците на БиХ ќе можат да ги надоместат царинските трошоци направени во меѓувреме, се наведува во соопштението.

Би можело да ве интересира

САД: Трпеливи сме со Иран, ама тоа има граници

Жарко Настоски

Новата американска власт ќе подели 25 милиони маски

Жарко Настоски

Ромни: Ако Трамп се кандидира на следните избори, Републиканците ќе го поддржат

Жарко Настоски

САД се враќаат во Советот за човекови права на ОН како како полноправна членка

Жарко Настоски

Судија од Тексас ја блокираше наредбата на Бајден, САД можат да продолжат со депортација на имигранти

Жарко Настоски

Советот на министри на БиХ ја усвои реформската програма за НАТО

Жарко Настоски