Блок 1 на РЕК Битола вратен на мрежа, санацијата завршена 24 часа порано

Од:

Блок 1 во РЕК Битола од изутрината во 08.35 часот е вратен на мрежа и продолжи со производство на електрична енергија, по извршената санација во изминатите два дена, извести ЕСМ.

– Санирањето на пречките во делот на кондензаторот и на дел од цевководниот систем во постројката се изведе 24 часа порано од предвидениот рок и блокот е вклучен во редовно производство. Стручните служби и вработените во РЕК Битола кои беа вклучени во зафатот, покажаа исклучителна посветеност и непрестана работа на задачата, со цел и покрај амортизираната опрема и долгиот рок на работа на термоелектраната, за што пократко време да се отстрани застојот и блокот да се врати на мрежа, соопштува ЕСМ.

РЕК Битола е во очекување да пристигне и трансформаторот за Блок 3 кој во моментот се превезува од Грција кон граничниот премин Меџитлија.

Би можело да ве интересира

ЕСМ: Блок 1 на РЕК Битола повторно ставен во функција

Ана Ололовска

АД ЕСМ ја исклучи ХЕЦ Св. Петка и го стави на минимум производството во ХЕЦ Козјак со цел намалување на нивото на реката Вардар

Ана Ололовска

ЕСМ: Блок 1 од РЕК Битола нема дефект, плански е исклучен поради интервенции

ВМРО-ДПМНЕ: Блок 1 на РЕК Битола повторно е надвор од мрежа

Блок 3 на РЕК Битола ставен во функција

Блок 1 од РEК Битола повторно е вклучен во системот