Бислимоски: Допрва доаѓаат месеци во кои што температурата ќе биде пониска, неопходно е рационално трошење на сите енергенси

Од:

Грејната сезона започна согласно правилата за снабдување и мрежните правила за 60 илјади потрошувачи, додека снабдувањето со електрична енергија за 611 илјади домаќинства во изминатиот период е стабилно, но и покрај тоа неопходно е рационално трошење на енергенсите, посочи Марко Бислимоски, претседателот на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) на редовен месечен координативен состанок со енергетските компании.

„Енергетската состојбата во Европа е комплексна, секоја држава ги моделира решенијата врз основа на солидарност – помагање едни со други и рационално трошење на електричната енергија. На состанокот разговаравме за трите постулати врз основа на кои се менаџира состојбата: остварување на планираното зголемено производство за електрична енергија што подразбира 100% покривање на потребите за домаќинствата и малите потрошувачи како и вишок енергија што ќе биде насочена кон стопанството. Паралелно, на состанокот се оцени како позитивна таргетираната помош за ранливите категории – иницијатива на РКЕ и препорака на Енергетската заедница. Координираните системски мерки ќе помогнат да се амортизира состојбата и да им се помогне на оние кои што им е најпотребно. Допрва доаѓаат месеци во кои што температурата ќе биде пониска, затоа неопходно е рационално трошење на сите енергенси“, изјави Марко Бислимоски, претседател на Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги.

На состанокот беа присутни претставници од енергетските компании ЕСМ, МЕПСО, ЕВН ХОМЕ, Електродистрибуција и МЕМО.

Би можело да ве интересира

За една година фотоволтаиците произвеле струја колку за шест градови во Македонија

Орце Костов

Бислимоски: Струјата за домаќинствата ќе поскапи за 4,72% ако ги прифатиме сите барања на ЕВН, МЕПСО и Електродистрибуција

Орце Костов

Финансиска молчи за казината и маркетите од списокот на Бектеши, а Регулаторна била ненадлежна за злоупотребите со струја

Орце Костов

Домаќинствата со 16,32 проценти помала потрошувачка на струја

РКЕ: Издадени над 200 лиценци за производство на електрична енергија од обновливи извори

Ана Ололовска

Бислимоски: Да не креваме хистерија и да правиме паника, скопјани од утре ќе имаат парно

Орце Костов