Бислимоски: Четврта година по ред Секретаријатот на Енергетската заедница ја прогласува РКЕ за број еден регулатор

Од:

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) четврта година по ред е оценета како број еден регулатор од страна на Секретаријатот на Енергетската заедница. Во годишниот извештај за 2021 година РКЕ го дели првото место со Грузија и Црна Гора.

Секретаријатот во извештајот наведува дека РКЕ има висок професионален профил и продолжува со докажување на регулаторната независност.

-Со ова признание заокружуваме еден циклус од четири последователни успешни години тимска работа која рефлектира компетентност, кредибилитет, професионалност и независност. Признанието од Секретаријатот во Виена е потврда на сите наши активности кои сме ги презеле и одлуки кои сме донеле. Успесите не се случајни и ова признание им го посветувам на вработените кои го даваат својот максимум во сите процеси, вели претседателот на РКЕ, Марко Бислимоски кој е и претседател на Бордот на регулатори, позиција што ја нотира Секретаријатот.

Според РКЕ, од Виена и годинава посочуваат дека сложените постапки за вработување се пречка за привлекување нови кадри.

Во Извештајот се наведува и поставената веб платформа од страна на РКЕ која служи како алатка за споредување цени на електрична енергија за да се олесни одлуката при промена на снабдувач за домаќинствата и малите потрошувачи. Во однос на другите процеси, нагласена е потребата од вклучување на мрежните кодови во регулативата со кои технички се регулираат одредени прашања од аспект на функционирањето на мрежите. Во претстојниот период, пак, се очекува да се постигне усогласување со регулативите за транспарентно функционирање на пазарите преку воведување одредени правила за однесување на учесниците на пазарите.

Би можело да ве интересира

РКЕ ја намали цената на струјата за да не се почувствува враќањето на ДДВ од пет на десет отсто

Орце Костов

Бислимовски: Секретарјатот на Енергетската заедница петта година по ред ја оцени РКЕ за најдобар регулатор

Бислимоски: Ако училиштата се вратат на регуларниот пазар, маржата за ЕВН ќе се зголеми за пет до седум милиони евра

Орце Костов

РКЕ: Потрошувачите кои се приклучени на БЕГ да продолжат редовно да си ги подмируваат месечните фактури за испорачаната топлинска енергија.

Катерина Павлова-Николовска

Речиси сите домаќинства кои се греат на струја ќе се најдат во третиот блок од 630 до 1050 киловат часови

Орце Костов

Од полноќ дизелот поскап за 10, бензинот за 5 и пол денари

А1он