Бесплатен превоз во железничкиот сообраќај од 1 мај 2022 година

Од:

Согласно мерките за намалување на трошоците на живот за граѓаните, Владата на Република Северна Македонија преку Министерството за транспорт и врски и Железници на Република Северна Македонија Транспорт АД-Скопје донесе одлука да се воведе бесплатен превоз во железничкиот сообраќај и тоа: Бесплатен превоз на млади лица до 27 години, секоја прва и трета недела во месецот, во период на викенд денови од петок од 12 часот, до понеделник до 12 часот, Бесплатен превоз на стари лица, жени до 62 години и мажи до 64 години секој втор викенд во месецот (петок, сабота и недела); Бесплатен превоз за студенти секој четврток и бесплатен превоз за сите ученици во средното образование и тоа еднаш неделно во среда.

dobivaj vesti na viber

Како што информира Министерството за транспорт и врски, бесплатниот превоз се воведува од 1 мај 2022 година, согласно возниот ред на Железници на Република Северна Македонија Транспорт АД-Скопје за 2022 година.

Со оваа мерка овозможуваме континуирана поддршка на граѓаните се со цел поттикнување на железничкиот сообраќај како најевтин и еколошки превоз, соопшти Министерството за транспорт и врски.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Вложуваме во современа патна инфраструктура за севкупен економски развој

Ана Ололовска

Бочварски во Брисел: Потребна е забрзана изградба на транспортните коридори и силна поддршка од ЕУ

Ана Ололовска

Бочварски за новиот пат Кичево-Дебар од 20 милиони евра: Има добар прогрес, очекуваме на почеток на ‘24 година комплетно да биде завршен

Маја Илиевска-Пачемска

ВИДЕО: Петти месец хаос на Плетвар, асфалтирањето треба да заврши за две недели

Маја Илиевска-Пачемска

Бочварски: Рехабилитиран транзитот низ Штип, дополнително потпишани договори за реконструкција на четири улици во градот

Ана Ололовска

Бочварски и Рустеми ја посетија цела траса на автопатската делница Кичево – Охрид

Ана Ололовска