Бесими: Со заштеди и прераспределби во Буџетот обезбедени 61 милион евра за справување со енергетската и ценовната криза

Од:

Со заштеди во Буџетот и прераспределби помеѓу буџетските корисници обезбедивме дополнителни 3,75 милијарди денари (61 милион евра) за да се справиме со енергетската криза, односно средства за ЕСМ, за домашно производство на енергија и надминување на последиците од енергетската криза. Ова како што истакна министерот за финансии Фатмир Бесими во Собранието е предвидено со Предлог-одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетските корисници на централната власт и помеѓу фондовите, која денеска беше усвоена во Собранието.

Со оваа одлука се прераспределуваат вкупно 5,15 милијарди денари, кои се обезбедени по основ на заштеди на ставки што не се приоритетни и каде има помала реализација од планираната, како и од средства што не се реализирани во програми согласно механизмот КАПЕФ.

„Целта на прераспределбата е да се одговори на предизвиците од актуелната енергетска и ценовна криза. Затоа и најголемиот дел од прераспределeните средства 3,75 милијарди денари се насочени во програмата за мерки за справување со Ковид 19 и други антикризни мерки, односно тие ќе бидат насочени кон ЕСМ за производство на електрична енергија од домашните капацитети, со што се овозможува пониска цена за крајните потрошувачи на регулираниот пазар, односно домаќинствата и околу 70 илјади компании, како и средства за нови антикризни мерки “, рече министерот.

Со Одлуката, како што додаде министерот се обезбедуваат дополнителни средства и за општините, за проекти во животната средина и слично.

Дополнителни 291 милион денари се обезбедуваат средства за општините преку дотации од ДДВ . Односно локалните самоуправи ќе добијат дополнителни 0,5% од наплатениот ДДВ во претходната година. Средствата, согласно последните измени на Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа ќе се распределат во два нови дополнителни дела, 0,25% за дел за перформанси 0,25% за дел за воедначување, односно средства за подобрување на фискалниот капацитет и зголемување на приходите на општините.

Исто така се обезбедуваат 2,25 милиони денари за подобрување на условите во казнено-поправните установи, 200 милиони денари во ТИР-зоните за поддршка на инвестициски вложувања и за градежни активности, во повеќе потпрограми се обезбедуваат дополнителни средства за заштита на животната средина, како и 60 милиони денари за мерки за контрола и искоренување на болеста африканска чума кај свињите.

Обезбедени се и 20 милиони денари средства и за заштита на Дојранското Езеро, односно потребните средства за електрична енергија за непречено функционирање на хидросистемот на Дојранското Езеро.

Средствата се обезбедени со заштедите, меѓу другото, преку кратење на непродуктивни трошења кај повеќе буџетски корисници, како што се кратење на договорни услуги, купување возила, мебел, патни трошоци и слично.

Ова е само континуитет во она што се презема од страна на Владата од почетокот на оваа криза и се носат одлуките врз основа на длабински анализи на состојбите и согласно укажаните потреби.

Со Ребалансот на Буџетот за 2022 година беа обезбедени 4,7 милијарди денари за енергетската криза, сега со оваа Одлука се обезбедуваат дополнителни 3,75 милијарди денари кои ќе се искористат за да се одговори на предизвиците од енергетската и ценовна криза, за да може да се излезе од кризата со најмалку последици.

Би можело да ве интересира

Бесими: На дневна основа имаме целосна координација на фискалната со монетарната политика

Ковачевски и Бесими: Буџетот за 2023 година – Стабилност, сигурност, одговор на предизвиците и основа за развој

Бесими: Човечкиот капитал е инвeстиција во идниот раст и развој, подготвена Стратегија заедно со Светска банка

Бесими: Развоен Буџет за одговор на кризата и среднорочни проекции за економски раст

Бесими-Хан: Направени се суштински реформи во управувањето со јавните финансии во Република Северна Македонија

Средба на Бесими со академици од Центарот за стратегиски истражувања – Науката дел од консултациите за даночната реформа