Бесими: Со прераспределба на средства од Буџетот се обезбедуваат повеќе средства за капитални инвестиции и енергетската криза

Од:

Буџетски средства во висина од околу 5,4 милијарди денари ќе се прераспределат за зголемување на капитални инвестиции, за здравство, за надминување на енергетската криза, како и за субвенции за земјоделство и рурален развој, за стипендии и студенски домови, истакна министерот за финансии, Фатмир Бесими, образложувајќи ја Одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетски корисници и фондови која денеска е усвоена на Собрание.

dobivaj vesti na viber

Одлуката за прераспределба на средствата е согласно воспоставениот КАПЕФ механизам којшто ја следи реализацијата на капитални инвестиции.

„Со Одлуката, 930 милиони денари се обезбедуваат како финансиска поддршка на АД ЕСМ за надминување на енергетската криза. Дополнително 780 милиони денари се обезбедуваат за подмирување на обврски кон земјоделците по основ на субвенции за земјоделството и руралниот развој. За здравство се обезбедуваат 741 милион денари, во чии рамки се средства за јавните здравствени установи, за програмата за целосно здравствено осигурување, за набавката на вакцини против КОВИД-19, за лековите за ретки болести и слично. Понатаму 300 милиони денари се обезбедуваат за земјоделство, меѓу коишто и за реализација на проектите за изградба на браните Конско, Речани, за хидросистемите Равен Речица, Злетовица, како и средства за затворање на проектот Јужновардарска долина“, истакна Бесими.

Воедно се обезбедуваат 166 милиони денари за целосно завршување на проектот за изградба на социјални станови, 260 милиони денари за ТИРЗ и 418 милиони денари се обезбедуваат како финансиска поддршка на државни компании погодени од кризата.

Средствата се обезбедени со воспоставениот КАПЕФ механизам со којшто се воведе принципот на „наградување и казнување“ на буџетските корисници. Согласно овој механизам буџетските корисници имаа обврска да реализираат 15% од капиталните расходи заклучно со првиот квартал, 40% од капиталните расходи заклучно со вториот квартал, 65% од капиталните расходи заклучно со третиот квартал, односно 70% од капиталните расходи заклучно со 15 ноември.

Со Одлуката ќе се обезбеди подобра реализација на Буџетот на РСМ за 2021 година, во рамки на планираниот дефицит за тековната фискална година, истакна министерот.

Би можело да ве интересира

Бесими: Без политички консензус нема нови проекти, инвестиции и економски раст

Бесими: Иновативни начини за финансирање на инвестициите во јавниот и приватниот сектор преку Планот за забрзан економски раст

А1он

Средба Бесими – Алиу: Регионален развој и соработка за развој на заеднички проекти

А1он

Бесими – Матуела-Худолин: Дизајнирањето на макроекономските политики и поддршката за стопанството клучни за забрзан раст

А1он

МФ ја заокружи Првата годишна конферeнција, која станува традиција – пораките ќе бидат прeточени при креирање на политиките и приоритетите

А1он

Добрите економски резултати ќе дојдат од средината на 2022 година натаму, прогнозира Бесими

Жарко Настоски