Бектеши: Две турски компании влегоа во конкуренција за изградба на магистралниот гасовод во С. Македонија

Од:

Две турски компании влегоа во конкуренција за изградба на магистралниот гасовод во Северна Македонија, објави министерот за економија Крешник Бектеши.

„Компаниите „Акса Догалгас Дагити А.С.“ од Република Турција и „Палмет Енерџи Аноним Ширкети“ исто така од Турција доставија понуди за изградба на магистралниот гасовод во земјата. Врз основа на извештајот на Министерството за економија, вчера Владата донесе одлука со која овие две компании ќе бидат поканети да учествуваат во втората фаза на конкурентен дијалог. Тоа значи дека овие две компании ќе учествуваат во тендерската постапка до третата фаза која значи конечен избор на компанија со која ќе се воспостави јавно- приватно партнерство за финансирање, проектирање, изградба, управување, одржување и развивање на дистрибутивниот систем на природен гас во Северна Македонија“ напиша Бектеши на својот Фејсбук.

Според условите кои што требаше да ги исполнат заинтересираните инвеститори за учество на јавниот повик кој го објави Министерството за економија се: најмалку пет години искуство во дистрибуција на природен гас, најмалку 100 илјади корисници приклучени во нивниот систем за дистрибуција,да имааат дистрибуирано најмалку 3 милијарди м3 , во последните 3 години, и најмалку 150 милиони евра годишен приход во последните 3 години.

Министерството за економија и Владата имаат амбициозен план за гасификација на земјата. Природниот гас е едно од горивата што значително ќе придонесе за енергетска транзиција до 2040 година. Затоа гасификацијата е од круцијално значење за економијата и е од бенефит како за граѓаните така и компаниите, за животната средина и за општеството во целост.

Оправданоста за доделување на договор за воспоставување на јавно приватно партнерство за финансирање, проектирање, изградба, управување, одржување и развивање на дистрибутивниот систем на природен гас во Македонија, произлегува од фактот што на граѓаните како и субјектите од комерцијалниот и јавниот сектор треба да им се понуди и друга можност за снабдување со гас, како поеколошки енергенс, во споредба со постојните енергенси, се наведува во соопштението на Министерството за економија.

Би можело да ве интересира

Цената на гасот во Европа надмина неверојатни 950 долари

Ана Ололовска

Битиќи: Интерконекторот со Грција можност да станеме регионален центар за снабдување со гас во Југоисточна Европа

А1он

НЕР и ДЕСФА потпишаа договор за соработка за развој и изградба на интерконекторот меѓу Македонија и Грција

А1он

„Балкански поток“ комплетен – Србија и Унгарија ги поврзаа цевките

Заев и Бектеши идниот месец во Грција ќе потпишат за изградбата на гасоводниот интерконектор

Жарко Настоски

ВИДЕО: Македонија официјално се вклучува во проектот Александруполи

Ана Ололовска