Бабовски: Исплатени близу 17,4 милиони денари за субвенци за откупена пченица од домашно производство

Од:

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска на сметките на откупувачите на пченица од домашно производство исплати близу 17,4 милиони денари.

Директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски, преку соопштение, појаснува дека станува збор за исплата на субвенциите од дополнителната мерка за директните плаќања за откупена пченица од од домашно производство. Средствата за субвенции за откупувачите на домашното произведено лебно зрно, за сите кои исполнуваат услови за добивање на оваа финансиска поддршка се исплаќаат без селекција и во еден ден.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, пред неколку дена исплати и 333 милиони денари за предадено млеко, за оризова арпа, како и за градинарски култури предадени во преработувачки капацитети.

Бабовски, посочува дека од стапување на функцијата директор на АФПЗРР до денеска, исплатени се вкупно 319,3 милиони евра. Дел од средствата кои се исплатени се и за стари наследени долгови за неисплатени субвенции од 2012, 2013, 2014, 2015 и 2016-та година.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, како што се наведува во соопштението, и во наредниот период продолжува со неселективната исплата на средствата за субвенции. Во еден ден, за сите кои исполнуваат услови за добивање на финансиска поддршка се исплаќаат средствата за субвенции.

Би можело да ве интересира

Земјоделците може да ги користат веќе извадените „трајни“ дозволи и во тридневниот карантински викенд

Ана Ололовска

МЗШВ: Земјоделците кои имале дозволи за движење со назнака „трајни“, продолжуваат да важат и за тридневниот карантински викенд

Ана Ололовска

Земјоделците кои ги загубиле или оштетиле картичките за зелена нафта до 12 јуни да ги пријават во подрачните единици на МЗШВ

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Трипуновски: Со квази мерките на СДСМ не се решаваат проблемите на земјоделците

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Димковски: 5.000 земјоделци ќе треба да подигнат карички за „зелена нафта“, на останатите картичките ќе им се надополнат

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Трипуновски: Заев зема од устата на земјоделецот, додека неговата влада штанца дозволи за марихуана на нему блиски лица

Ана Ололовска