Азески побарал од Хисарчиклиоглу да помогне во овозможувањето слободен проток на македонски производи кон Турција

Од:

Забраната што ја воведоа турските власти за влез на македонски транспортери во земјата, како дел од тамошните мерки за заштита од коронавирусот, сериозно ги погодува нашите компании кои вршат извоз и увоз во и преку Турција за азиските пазари, соопшти Стопанската комора на Македонија.

Поради тоа, претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески вчера со писмен допис се обратил до неговиот колега, претседателот на Унијата на комори и стокови берзи на Турција, Рифат Хисарчиклиоглу и го замолил во рамките на неговите овластувања да се заложи за надминување на постојниот проблем.

– Целта е да им се помогне на македонските транспортери и да им се овозможи слободен проток на стоки меѓу нашите две земји, информира Стопанската комора.

Би можело да ве интересира

Стопанска комора: Попречено обезбедувањето на некои суровини од регионот, продолжува и застојот на транспортот во Турција

Ана Ололовска

Стопанска комора: Влезот во НАТО отвора голема перспектива за македонската економија

Ана Ололовска

Стопанска комора: Компаниите да помогнат во борбата против коронавирусот согласно можностите

Ана Ололовска

Стопанска комора: Активно се бара решение за застојот на српско-македонската граница

Ана Ололовска

Стопанска комора: Надлежните да кажат како компаниите ќе работат втора смена за викенд кога забраната за движење почнува во 16 часот

Ана Ололовска

Јовановски: Странските инвеститори во државава преземаат мерки за да нема отпуштање од работа

А1он