Апостолска: Компаниите ја препознаa владината поддршка

Од:

Компаниите ја препознаa поддршката што ја дава Владата за поттикнување нови инвестиции за проширување на производствените капацитети, усвојување нови и напредни технологии, формирање развојни центри и освојување нови пазари. Охрабрувачка е пораката која ја добиваме од бизнис секторот, бројот на склучени договори согласно Законот за финансиска поддршка на инвестициите од 97 во 2018 година се зголеми на 120 нови и 51 анекс договор кои годинава беа потпишани со домашни и странски компании, рече министерката без ресор задолжена за странски инвестиции Зорица Апостолска на денешната средба со менаџментот на компанијата „Раде Кончар-Контактори и Релеи“ од Скопје.

Според Апостолска, директните придобивки за стопанството кои ги испорачува владниот План за економски раст се должат и на дијалогот со бизнис заедницата.

-Потребите на реалниот сектор ја поставија рамката на владините економски политики за инвестирање во силна и стабилна економија. Изградивме воедначен пристап во поддршката на стопанството, домашните и странските компании преку транспарентен и законски втемелен процес ја добиваат финансиската поддршка која им стои на располагање, рече министерката.

На средбата Апостолска беше запознаена со инвестициските планови на компанијата, производствениот процес и производите кои се испорачуваат на светските пазари, при што од нејзина страна беше истакнато дека успешното работење на оваа компаија е потврда за успешните владини економски политики кои се фокусирани и на зголемување на инвестициите од страна на домашните компании.

Од страна на менаџментот на компанијата беа поздравени владините економски политики од Планот за економски раст и беше оценето дека Планот овозможува одлична и значајна поддршка за континуирано инвестирање и технолошко унапредување на производствените процеси, што дава резултат и во зајакнувањето на конкуретни капацитети за излез и опстојување на светските пазари.

„Раде Кончар-Контактори и Релеи“ е комапнија со домашен капитал која произведува апарати за заварување, контактори и релеи за дистрибуција на електрична енергија. За реализација на нови капитални инвестиции годинава потпиша Договор за финансиска поддршка согласно Законот за финансиска поддршка на инвестициите.

Би можело да ве интересира

Билјана Јовановска в.д. директорка на ПИОМ, Фатон Ахмети привремено на чело на Фондот за здравство

Жарко Настоски

Владата ги усвои дополнувањата на ребалансот, ќе потроши 162 милиони евра повеќе од планираното

Жарко Настоски

Потпишани договори со 48 компании за финансиска поддршка на инвестициите

Ана Ололовска

1.3 милиони евра од Владата за обесштетување на граѓаните погодени од невремето лани во Долна Преспа

Жарко Настоски

Учениците ќе се тестираат онлајн ако се влоши епидемиолошката состојба, одлучи Владата

Жарко Настоски

Утврден предлог-законот според кој ќе се исплаќа државна помош за компаниите за исплата на плати

Жарко Настоски