Ангеловска: Министерството за финансии со раст од 9,1 процент во индексот на активна транспарентност

Од:

Министерството за финансии има раст за 9,1 процентни поени во индексот на активна транспареност во 2019 споредено со 2018 година, објави денеска министерката за финансии Нина Ангеловска на својот профил на социјалната мрежа Фејсбук.

dobivaj vesti na viber

-Кон крајот на 2019 година лансиравме три алатки со кои на јавноста и дадовме целосен увид врз трезорот на државата, врз реализацијата на капиталните раходи по буџетски корисник и врз јавниот долг кои значајно ја зголемија транспарентноста: https://open.finance.gov.mk/ , https://kapitalni-rashodi.finance.gov.mk/, https://javendolg.open.finance.gov.mk/ Дополнително редовно се објавуваат месечно и квартално бројни и извештаи и податоци, а минатата година беше и променет Законот за јавен долг со кој негарантираниот долг стана дел од јавниот долг и со кој Стратегијата за јавен долг се издвои како посебен документ од Фискалната стратегија (кој до сега беше составен дел од Фискалната стратегија), наведува Ангеловска.

Таа потенцира дека транспареноста е клучна во сите аспекти и значи поголема одговорност и отчетност пред јавноста.

– Нашето мото е секако дека секогаш се може подобро – ќе се стремиме следната година да бидеме уште подобри во индексот на активна транспарентност како и во сите аспекти од работењето, пишува Ангеловска, упатувајќи честитки на Министерство за одбрана за порастот од 13 процентни поени и првото место на Индексот на транспареност.

Би можело да ве интересира

МФ: Јавниот долг во услови на криза намален на 57,1% од БДП, на ниво под мастришкиот критериум

А1он

МФ: Во подготoвка се правни решенија за промена на надоместокот за приватизација на државно градежно земјиште

А1он

Македонија доби 225,6 милиони евра грант за инфраструктурни и енергетски проекти преку ЕК

А1он

Министерство за финансии: Јавниот долг се менаџира и се одржува на стабилно ниво

А1он

СЕФФ прераснува во форум на размена на идеи – Препораките од Конференцијата, прифатени од Владата, ќе се преточуваат во стратешките документи

А1он

Програмата за економски реформи ќе содржи мерки за зелена економија и намалување на сивата економија

А1он