Анди Аранитаси нов претставник на ЕБОР во земјава

Од:

ЕБОР го назначи Анди Аранитаси за нов претставник во Северна Македонија. Тој доаѓа на местото на Анка Јоана Јонеску која ќе замине од Скопје на 1 септември годинава.

Како што соопштуваат од ЕБОР, Аранитаси работи во Банката во Лондон од 1998 година, а од 2000 до 2005 година е банкар во канцеларијата во Бугарија. Седум години работи во Истанбул, на енергетски проекти во Европа и Азија, и последниве две и пол години е во Бугарија во истиот оддел. Неговото работно искуство е во тимовите на Централна Европа и Западен Балкан, во секторите на телекомуникации, енергија и енергетика.

По завршувањето на средното образование во неговата родна земја Албанија, Аранитаси ја добива школарината на Фондацијата Отворено општество за Американскиот универзитете во Бугарија, каде дипломира во 1996 година.

-Сакам да ја продолжам тековната работа со локалниот тим во проекти за поврзување на земјата, како и во оние од секторот инфраструктура и енергија, истовремено ангажирајќи се за зголемување на активностите на Банката во приватниот сектор, истакнува Аранитаси.

ЕБОР во земјава има инвестирано повеќе од 1.87 милијарди евра во 117 проекти, фокусирајќи се на поддршка на интеграцијата на земјата во регионалните и глобалните пазари, преку инвестиции на Банката и други придружни активности.

Анка Јоана Јонеску ја претставуваше ЕБОР во Северна Македонија повеќе од пет години.

Би можело да ве интересира

Тевдовски: Од ЕБОР ќе се обезбедат средства за Скопје-Блаце и Кичево-Гостивар

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Заев: Нови можности за регионална соработка, нудиме одлични услови за инвестиции

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Заев и Тевдовски: ЕБОР е наш стратешки економски партнер за реформи

Ана Ололовска

Заев и Тевдовски на годишната средба на ЕБОР

Ана Ололовска

Заев-Чакрабарти: Високи оценки за политиките на Владата за зголемување на довербата на инвеститорите и за регионалната соработката

Ана Ололовска

Министерот Тевдовски на Годишните средби на ЕБОР во Сараево

Ана Ололовска