Акциите на Кока-Кола 100 години на берза

Од:

Кока-Кола овие денови одбележува 100-ти роденден откако за првпат се појавија нивни акции на берза.

Акциите на Кока-Кола за првпат се појавија на јавна понуда во 1919 година, откако Аса Кандлер ја продаде компанијата на Ернест Вудруф и неговите деловни партнери.

За да соберат средства за раст на компанијата, тие понудија 500.000 акции на јавноста по цена од 40 долари. Во 1919 година, Кока-Кола се продаваше на само шест пазари надвор од континенталниот дел на САД. Денес е присутна во повеќе од 200 земји.

Кока-кола беше единствен производ на Кока-Кола со децении, но со текот на времето нејзиниот опсег се прошири за да вклучува повеќе од 500 различни производи, вклучувајќи кафе, спортски пијалоци, сокови, чај и многу повеќе.

Во исто време кога компанијата растеше, исто така и нејзината вредност растеше. Почетната акција од 40 долари со реинвестирана дивиденда денес би вредела повеќе од 18 милиони американски долари, или дури 450.000 пати повеќе од првичната вредност.

Би можело да ве интересира

Благ раст на цените на акциите на Азиските брзи, се тргува внимателно

Ана Ололовска

Кока-Кола отсега ќе се пакува во шишиња од рециклирана пластика

Жарко Настоски

Берзата во ковид криза го зголеми тргувањето, најавени реформи на пазарот на капитал

Ана Ололовска

По веста за одобрената вакцина против Ковид-19, порасна индексот на Лондонската берза

Жарко Настоски

Инвеститорски ден на Берзата, физичките лица ќе тргуваат без провизија

Ана Ололовска

Инвеститорски ден на Берзата на 18 септември, физичките лица ќе тргуваат без провизија

Ана Ололовска